TOP

Trend: Barbie als mode-icoon*

Cult of trend? Moschino pakte uit met een volledig op Barbie geïnspireerde collectie en ook Forever 21, Wildfox en Lord & Taylor komen met een capsulecollectie die is geïnspireerd op Barbie.

Alle aandacht voor Barbie is niet geheel toevallig: fabrikant Mattel zocht zelf de samenwerking met Forever 21, Wildfox en Lord & Taylor voor drie capsulecollecties geïnspireerd op de kleding van Barbie door de jaren heen. “We willen laten zien dat Barbie een veel groter merk is dan een modepop van 11 inch”, zegt Jessica Dunne, senior vice president van Mattel, tegen de Amerikaanse modenieuwssite WWD. Het merk wil Barbie neerzetten als een hedendaags mode-icoon. “Barbie heeft fans van alle leeftijden. Meisjes die ooit met Barbie gespeeld hebben zijn volwassen geworden.”

Forever21 brengt een Barbie-capsulecollectie met 29 stuks. Deze lijn is geïnspireerd op de looks van de pop in de jaren negentig, met sportswear, buitenkleding, cosmetica en accessoires in knalroze en met grafische prints.

Forever21 (6)Forever21Forever21 (8) Forever21 (7)Forever21 (1)

 

Wildfox liet zich voor de Barbie-collectie inspireren door Malibu Barbie’s kleurrijke resort collectie uit de jaren tachtig. Denk aan een fletsblauwe bikini met hoge taille en een grote ronde zonnebril, maar ook jeans en sportieve items. Prestigieuze Amerikaanse warenhuizen als Nordstrom, Bloomingdales en Saks Fifth Avenue hebben het ingekocht.

Wildfox Barbie (2)Wildfox (4)Wildfox (5)Wildfox (1)Wildfox Barbie (1) 

De Amerikaanse retailer Lord & Taylor komt met een Barbie nachtmodelijn geïnspireerd op de jaren vijftig en zestig. Deze is gericht op de ‘iets oudere’ doelgroep.

Lord  Taylor 1Lord  Taylor 2Lord  Taylor 5Lord  Taylor 4Lord  Taylor 3 

De collectie van Moschino voor zomer 2015 is volledig geïnspireerd op de iconische speelpop. Ontwerper Jeremy Scott stuurde tijdens de Milan Fashion Week in september de modellen op het nummer ‘I’m a Barbie girl’ met blonde pruiken, nepwimpers en grotendeels roze outfits de catwalk op. Een deel van de collectie is nu al te koop via de webshop. Foto’s: Jeroen Snijders.

Moschino (2)MoschinoMoschino (1)Moschino (4)Moschino (3) 

Overigens is het niet de eerste keer dat Barbiekleren op de ‘echte’ catwalk voorbij komen. In 2009 ontwierpen grote namen als Diane von Fürstenberg, Vera Wang, Calvin Klein en Christian Louboutin op Barbie geïnspireerde items voor een modeshow tijdens de New York Fashion Week ter ere van de vijftigste verjaardag van de pop. Wie volgt?