TOP

Top vijf: Wie gingen bankroet in 2011?

Het zou dit jaar allemaal beter gaan, maar helaas zijn er ook in 2011 weer een aantal modebedrijven gesneuveld. Een top vijf:

Steve te Pas
Voormalig eigenaar van Blue Blood Steve te Pas werd in februari persoonlijk failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Te Pas meldde zich nooit bij de rechtbank, waar hij wel toe was opgroepen via een advertentie in Het Parool, maar nam de benen naar New York. De faillissementsaanvraag kwam van hypotheekverstrekker Direktbank. De bank, een dochter van Fortis, heeft Te Pas een hypotheek van €2,7 miljoen verstrekt voor zijn woning in Huizen. De villa van is inmiddels verkocht voor €1,74 miljoen, een kwart miljoen minder dan de vraagprijs. Te Pas is nooit meer gesignaleerd in Nederland.

Hans Textiel
De textielboer uit Rotterdam wordt eind mei failliet verklaard. Hans Textiel verkocht begin dit jaar een deel van de filialen, inclusief personeel, aan concurrenten als Zeeman en Wibra, maar dat bleek niet genoeg te zijn om een faillissement af te wenden. Voor de medewerkers van de filialen die niet zijn overgenomen volgde alsnog ontslag. Dit tot grote woede van het personeel dat het slechte nieuws via een mailtje te horen kreeg.

Beenmodefabrikant Bremtex
Ook Lingerie- en beenmodeleverancier Bremtex wordt in mei failliet verklaard door de rechtbank in Breda. Het bedrijf uit Oisterwijk bestond maar liefst 35 jaar. Bremtex was licentiehouder van onder andere Dora, Hannah Montana, Le Coq Sportif, Umbro en Hello Kitty. Ook produceerde het bedrijf onder private label. Het bedrijf wilde inhoudelijk niet reageren op het faillissement.

Accessoirebedrijf Sarlini
Een overname na ruim 30 jaar heeft Sarlini niet veel goeds gedaan, want het accessoirebedrijf uit Amsterdam werd eind juni door de rechtbank failliet verklaard. Het bedrijf vroeg het faillissement zelf aan. Het faillissement ging om twee bv’s: Sarlini Pilot Stores BV en Sarlini Modeaccessoires BV. Vorig jaar mei verkocht Gerard van den Brink na 30 jaar zijn modeaccessoirebedrijf Sarlini aan Cape Investmensts BV uit Vught.

Leon Mode
Leon, het dameslabel uit Nieuw-Vennep ging in juli bankroet. Het faillissement werd door het modebedrijf zelf aangevraagd bij de rechtbank in Haarlem. De economische crisis en de hevige concurrentie werden als redenen opgegeven. Of er een doorstart mogelijk was, wist curator Karel Willemse nog niet, er waren wel gesprekken met mogelijke overnamekandidaten. Leon werd in 1922 opgericht en had 26 filialen door heel Nederland. Er werkten 125 mensen bij het modebedrijf.