TOP

Tips voorkomen faillissement

Het aantal faillissementen is afgelopen jaar met 68% gestegen. In totaal gingen 7045 bedrijven op de fles. Dat heeft onderzoeksbureau Dun & Bradstreet uitgezocht.

Vooral financiële dienstverleners, de bouw en de industrie hadden grote moeite het hoofd boven water te houden. Het aantal faillissementen ging in die branches met 87 tot 105% omhoog. De onderzoekers vinden het opvallend dat veel grote bedrijven failliet gingen, zoals de Entertainment Group van Marco Borsato, autobedrijf Kroymans en DSB Bank.

Hoe voorkomt je een faillissement? Ruben van den Oord is na acht bedrijven en twee faillissementen een door de wol geverfd ondernemer. Nu waarschuwt hij andere ondernemers voor valkuilen. De belangrijkste punten uit een interview in de Volkskrant op een rij:

1. Let op de cashflow. Niet alleen de winst en de omzet moeten goed zijn, maar de rekening moet betaald kunnen worden. Op elk moment. Anders ben je overgeleverd aan de schuldeisers.

2. Zorg voor inzicht in de cijfers. Gebrek aan cijfermatig inzicht nekt veel ondernemers. Goed weten wat de cijfers betekenen, betekent een helder beeld van hoe je bedrijf er voorstaat en welke kant het opgaat.

3. Denk niet: ‘als ik die ene order maar heb, ben ik uit de problemen.’ De ervaring leert dat wanneer je te agressief inzet op het binnenhalen van die ene order om het bedrijf te redden, deze dan juist aan je neus voorbij gaat.

4. 30 procent inkomstenderving moet je aankunnen. Je kunt niet de crisis de schuld van alles geven. Een bedrijf moet tegen een stootje kunnen, 30 procent minder inkomsten moet in principe gedragen kunnen worden.

5. Wees niet te bang voor een faillissement. In Amerika zeggen ze: na een eerste faillissement opnieuw beginnen, dan ben je een doorzetter. Na het tweede faillissement weer opstaan, dan heb je stalen ballen.