TOP

Tips tegen skimmen

Skimmers zijn flink bezig geweest afgelopen jaar. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is voor 36 miljoen euro geskimd, een stijging van vijf miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. Hoe kun je het skimmen nou voorkomen? We zetten de belangrijkste tips op een rijtje.

“Het allerbelangrijkste voor een ondernemer is het controleren van hun betaalautomaat. Dat moet echt drie keer per dag gebeuren”, vertelt Bob Goulooze, woordvoerder van Currence, de eigenaar van pinsysteem.

Oranje sticker
Currence en Detailhandel Nederland raden de ondernemers ook aan om een pinautomaat met een speciale oranje sticker aan te schaffen. De oranje sticker is van bijzonder materiaal dat niet snel kapot gaat. Deze stickers voorkomen dat criminelen de betaalautomaten kunnen bewerken zonder dat dit zichtbaar is.

Als de sticker gescheurd is of niet meer op de goede plek zit, sla dan alarm, want dan is de kans groot dat skimmers bezig zijn geweest. “Ondernemers bellen ons op om te vragen of we een nieuwe sticker willen opsturen. Zij hebben het duidelijk niet begrepen. Zodra de sticker losraakt, moet je het pinapparaat ook wegdoen. Dus plak het er niet weer op”, zegt Goulooze.  

Uniek
Met die sticker maakt de ondernemer zijn pinapparaat ook uniek, zodat hij in een oogopslag ziet dat het apparaat van de winkel is. Veel winkels en bedrijven maken gebruik van de oranje barcodesticker, die meerdere keren per dag wordt gescand. Komt de code niet overeen met de kassa, dan is er zeker iets aan de hand.

Niet af laten leiden
Verder is het van belang om het pinapparaat in de gaten te houden en de signalen op te pikken. “Laat je niet afleiden. Het apparaat hoort bij de kassa en die laat je ook niet onbeheerd”, aldus Goulooze.

Volgens Goulooze worden ondernemers vaak gezien als boosdoener. “Dat wil je als ondernemer voorkomen. Skimmen kan altijd gebeuren, daarom is het van belang dat zij voorzorgsmaatregelen nemen om fraude te voorkomen.”

Nieuwsgierig naar nog meer tips? Lees dan een eerder gepubliceerd bericht van Textilia of kijk op de betaalwijzer van Currence.