TOP

Teruglezen: interview met Frans Molenaar uit 2010

Vrijdag 9 januari overleed Frans Molenaar, de nestor van de Nederlandse couture. In 2010 interviewde Textilia Frans Molenaar voor rubriek Close Up in de papieren editie. Hierin vertelde de couturier over zijn inspiratie, zijn ambities, maar ook over zijn favoriete gerecht, zijn voorliefde voor Jaguars en en het ´freelancer-schap'. Dit alles uiteraard overgoten met de vrolijke en ironische ondertoon van Molenaar.

Wanneer kwam u voor het eerst in aanraking met mode? “Toen ik een jaar of 14 was. Het enige wat ik op school deed, was naar buiten kijken en daarom vond mijn vader het beter dat ik naar de kleermakersvakschool zou gaan. Terwijl mijn broer met treinen speelde, maakte ik met stof en watten de kleding van de toenmalige koningin Juliana na, dus op de kleermakersopleiding zat ik helemaal op mijn plek.”

Wie of wat geeft u inspiratie? “Dat varieert van kunst en musea tot (theater)decors. Op de stoffenmarkten in Parijs zie ik regelmatig kleurencombinaties waar ik zelf nooit aan gedacht had. Dit verwerk ik vervolgens in mijn eigen ontwerpen.”

Wat is uw grootste ambitie? “In september vond mijn negentigste show plaats en ik wil zeker doorgaan tot de honderdste. Ik ben nu 70 en denk nog lang niet aan pensioen. Wat moet ik dan met mijn tijd? Ik doe nu al genoeg leuke dingen naast mijn werk.”

Heeft u een partner?“Nee ik ben freelancer. Er zijn te veel leuke dingen in het leven om van te snoepen, haha.”

Wat doet u op zondag?“Dan bekijk ik de uitnodigingen voor evenementen die ik ontvangen heb. Verder ga ik regelmatig met vrienden eten in het restaurant van Joop Braakhekke. Soms werk ik op zondag. Dan heb ik een show of zit ik ’s middags bij Carlo Boszhard en Irene Moors aan tafel (in het RTL4-programma ‘Life4you’, red.).”

U bent een van de meest genodigde gasten voor evenementen. Waarom zou dat zijn? “Geen idee. Misschien omdat ze denken dat ik aardig ben? Iedereen weet inmiddels ook wie ik ben, dus dan word je sneller uitgenodigd. Bovendien kan ik goed dansen. Als er een bruiloft is, sta ik altijd vooraan te swingen met de bruid.”

Waar haalt u de energie vandaan? “Ik ga alleen naar feesten die ik leuk vind. Uitnodigingen voor braderieën en hondenconcoursen sla ik af. En ik ben geen nachtbraker. Rond een uur of twaalf ga ik naar huis, zodat ik de volgende dag geen uren in bed blijf liggen.”

Welke periode is belangrijk voor u geweest? “Op mijn 26ste opende ik mijn eerste winkel in Amsterdam. Dat was een spannende tijd, want ik was nieuw en moest me nog bewijzen in de modewereld. Het begin verliep dan ook erg moeizaam.”

Hoe is het gelukt om naam te maken? “Met het hele team hebben we keihard gewerkt. Daarnaast heb ik een neus voor publiciteit. Radioprogramma’s, interviews, talkshows: ik ging overal naartoe. Zo is het balletje gaan rollen.”

Wie is de beste in uw vakgebied? “Dat was Yves Saint Laurent. Toen hij bij Dior werkte had ik al respect voor deze man. Hij zetten een trend met het broekpak en het rokkostuum. Heerlijk extreem. Ik kwam hem een keer tegen in een Frans hotel. In het echt was hij een verlegen en mager mannetje.”

Wordt een ontwerper rijk? “Ik verdien goed met de licenties die ik afsluit, zoals de brillenlijn voor Pearle. Wat ik precies verdien, hang ik niet aan de grote klok, maar deze inkomsten kan ik goed gebruiken voor mijn shows. Ik ben een perfectionist. De kleding, het decor, de visagie, alles moet tijdens een modeshow perfect zijn en dat kost geld.”

In wat voor auto rijdt u? “Al veertig jaar in een Jaguar. Ik ben een stier van sterrenbeeld en houd niet van veranderingen. Sommige mensen vinden het saai, maar zo ben ik nou eenmaal.”

Wat is het duurste item in uw kledingkast? “Een taupekleurig maatpak van Yves Saint Laurent. Ik heb het 35 jaar geleden gekocht en ben in totaal drie keer naar Parijs gereden om het op te laten meten. Helaas gaat het jasje niet meer dicht. Dat krijg je als je stopt met roken. Wat ik er precies voor betaald heb weet ik niet meer. Ongeveer 3000 Franse francs.”

Wat zou u ooit nog willen ontwerpen? “Ik vind restylen van artikelen leuk, maar wil niet overal achteraan rennen. Vooral het ontwerpen van een sieradencollectie lijkt me een uitdaging. Mooi strak vormgegeven, net zoals mijn pakken. Dus als iemand interesse heeft?”

Door Chantal van der Meys