TOP

Sportkleding bevat nanozilver

In sportkleding blijken zilverdeeltjes te zitten. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksinstituut RIKILT (Wageningen Universiteit), in opdracht van de Stichting Natuur & Milieu.

Deze minuscule zilverdeeltjes doden de bacteriën die een zweetlucht veroorzaken. Dit nanozilver verdwijnt echter met antibacteriële werking via het spoelwater van de wasmachine in het milieu. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor vissen, planten en insecten.

Zweetsokken

Natuur & Milieu liet acht kledingstukken testen. Zes van de acht kledingstukken bleken nanozilver te bevatten. Van alle producten bleek nanozilver in het waswater te zijn gekomen, variërerend van elf procent tot honderd procent van de oorspronkelijke hoeveelheid. Sijas Akkerman van Natuur en Milieu geeft aan: “Dit is dus misleiding van de consument. De meeste nanosokken zijn na een aantal wasbeurten weer gewone zweetsokken. Wij adviseren consumenten deze producten niet te kopen zolang onduidelijk is hoe nanozilver zich in het milieu en het menselijk lichaam gedraagt”

Geen reactie

De resultaten van de test zijn voorgelegd aan de producenten, maar geen van hen heeft gereageerd op het verzoek om onderzoeksrapporten over de veiligheid van hun producten te overleggen.