TOP

Soulland showt op Pitti Uomo, flinke groei consumentenbestedingen in april en Hema schrapt banen op hoofdkantoor

In april is een historisch laag aantal bedrijven failliet gegaan in ons land. Daarnaast meldt ABN Amro dat in diezelfde maand het aantal consumentenbestedingen flink is gestegen. Verder showt het Deense label Soulland op de Pitti Uomo, kondigt FNV een demonstratie aan in Amsterdam tegen de geplande ontslagronde bij Primark en gaat Hema banen schrappen op het hoofdkantoor. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van vrijdag 13 mei.

Credit beeld: Soulland zomer 2022, CPH Fashion Week

Historisch laag aantal faillissementen in april

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald in april. Er zijn vorige maand 71 bedrijven minder failliet verklaard dan in maart, rapporteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen lag op het laagste niveau sinds de start van de statistiek in 1981. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 25. Dat zijn er 9 minder dan in maart. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector industrie.

Bron: CBS

Soulland showt op Pitti Uomo

Het Deense label Soulland showt de nieuwe lente- en zomercollectie 2023 tijdens de komende zomereditie van de mannenmodebeurs Pitti Uomo. “Ik ben superenthousiast en vereerd om te showen op Pitti Uomo”, zegt Silas Oda Adler, oprichter en creatief directeur van Soulland in een persbericht. “De renaissancestad Florence is een prachtige omgeving en vormt een contrast met onze wortels die in Kopenhagen liggen.” De Italiaanse mannenmodebeurs Pitti Uomo vindt deze zomer van 14 tot en met 17 juni plaats in Florence. Waar in de Italiaanse stad de catwalkshow wordt georganiseerd, is nog niet bekendgemaakt.

Hema schrapt banen op hoofdkantoor en assortiment wordt aangepast

Hema gaat het hoofdkantoor saneren, meldt het FD. De reorganisatie heeft effect op zo’n 100 banen van de in totaal 650 functies. Tussen de dertig en veertig banen verdwijnen, andere werknemers krijgen een andere functie of worden overgeplaatst naar een andere afdeling. Ook wordt er flink in het assortiment van de winkelformule gesneden om hogere volumes te kunnen draaien met minder producten en om de logistiek te kunnen vereenvoudigen. “Nu zie je door de bomen het bos niet meer”, aldus CEO Saskia Egas Reparaz in het FD. “Dezelfde sok hebben we bijvoorbeeld in verpakkingen van tien, zeven, vijf en drie paar. Daar gaan we 40 procent in terug.”

Rapport ABN Amro: 21% groei consumentenbestedingen in april

Hoewel prijzen flink zijn gestegen, geven consumenten nog steeds veel geld uit in vergelijking met 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak. Afgelopen april werd, gecorrigeerd voor inflatie, 21 procent meer gekocht dan in dezelfde maand in 2019. Dit blijkt uit de bestedingen van particuliere klanten van ABN Amro.Consumenten gaven in april 34 procent meer aan elektronica en 5 procent meer aan kleding in vergelijking met dezelfde maand in 2019. In tuincentra werd 7 procent meer uitgegeven en in doe-het-zelfzaken 1 procent. Bestedingen aan meubels laten ondanks forse prijsstijgingen toch nog een toename van 16 procent zien ten opzichte van april 2019. Ook in supermarkten en voedingsspeciaalzaken werd meer gekocht. De horeca profiteert volgens de bank van het mooie weer en de opluchting van gasten dat ze eindelijk na twee jaar van lockdowns zonder beperkingen op het terras kunnen zitten. Consumenten gaven 39 procent meer uit in cafés en 26 procent meer in restaurants dan in dezelfde maand in 2019. 

Demonstratie winkelpersoneel Primark tegen aangekondigde ontslagronde

Winkelmedewerkers van Primark komen zaterdag in actie tegen het aangekondigde ontslag van 250 werknemers bij de budgetketen in Nederland. Bij het pand van Primark aan het Damrak in Amsterdam eisen zij een hogere transitievergoeding voor de mensen die het bedrijf moeten verlaten, schrijft vakbond FNV op de eigen website. Ook wil het personeel dat de werknemers die blijven ‘een werkbaar rooster en leefbaar loon krijgen’. Na de aankondiging van de ontslagronde zijn er bij FNV meerdere klachten binnengekomen van werknemers die de plannen als een verkapte bezuiniging zien plus een manier om van ‘mensen af te komen die Primark onwelgevallig zijn’.