TOP

Shopping Tomorrow: wat klanten willen en retailers moeten bieden *

Hoe ziet het retaillandschap er in 2020 uit en wat wil de consument van de toekomst? 660 experts hebben hun kennis hierover gebundeld in het boek ‘Shopping Tomorrow’. De komende weken behandelt Textilia de belangrijkste conclusies. Deel 1: de retailmarkt in 2020

De consument

De consument, die de afgelopen jaren als steeds machtiger werd, wordt nog machtiger maar ook ongrijpbaarder. Producten en prijzen worden via zoekmachines en sites vergeleken, aankopen worden via het web steeds vaker in het buitenland gedaan en service is waar het allemaal om draait.

Werden in 2012 nog 17 procent van de aankopen online gedaan, in 2020 zal dat 52 procent zijn. Ook ouderen kopen steeds vaker online Kijken naar kleding, dan is dit 27 procent. Internet speelt niet alleen een rol in het kopen, maar ook in de deeleconomie.

Auto’s, huizen (denk aan airbnb), een boor of ladder: van alles wordt onderling geruild. Ook kleding. Denk aan Mud Jeans (zie onderstaand filmpje) of initiatieven als de Kledingbibliotheek waar je designerstukken en duurzame fairtrade outfits kan lenen.

Technologie zal steeds meer invloed hebben op retail. De digitale en fysieke winkel versmelten. Als voorbeeld worden live videochats met winkelbedienden gegeven. Sinds kort biedt Oger deze service.

Een ander voorbeeld van het inzetten van videochat en het creëren een beleving is Audi die steeds meer digitale showrooms opent in luxe winkelstraten om consumenten te bereiken.

De concurrentie

Naast de onderlinge concurrentie krijgen retailers ook steeds meer concurrentie uit het buitenland. Zeker als het om mode gaat. De verwachtingen zijn dat grote spelers als Zalando en Wehkamp hun marktaandeel blijven uitbreiden. 

Wie mee wil blijven doen moet meegaan in digitale ontwikkelingen. Het belangrijkste hierbij is de ultieme gebruikerservaring creëren. Innovatie wordt de onderscheidende concurrentiefactor. Alleen door consumenten te verrassen met nieuwe producten en diensten kan deze verleid worden.

Als voorbeeld van een bedrijf dat klein is maar weet te concurreren met de groten op gebied van service, wordt CollegeStyle gegeven. Deze moderetailers heeft winkels in 17 plaatsen  en in vijf plaatsen een outlet store en dan is er nog de webshop.

Het richt zich op christelijke vrouwen, zo komen broeken niet voor in het assortiment, en op basis van de feedback van klanten worden producten zelf ontworpen en geproduceerd.

Wat is Shopping Tomorrow?

Op initiatief van thuiswinkel.org wordt in 2013 het onderzoeksprogramma Shopping2020 opgezet. Er wordt nauw samengewerkt met branche- en belangenorganisaties en werkgeversorganisatie VNO NCW en MKB Nederland. Doel is om meer inzicht te krijgen in hoe retail zich op langer termijn ontwikkelt: van het veranderende koopgedrag tot nieuwe technologiën en de internationale concurrentie. ShopTomorrow.nl is het kennisplatform wat hieruit voor gevloeid is. De eerste resultaten van het kennisplatform zijn gebundeld in een boek.

Lezersaanbieding

Het volledig boek Shopping Tomorrow (447 pagina’s)  is te bestellen via www.shoppingtomorrow.nl Lezers van Textilia betalen € 20,20 in plaats van € 34,95  De kortingscode is: Mybusinessmedia2020 De korting is geldig tot 21 april.