TOP

Sanne Schepers beste modetalent van Lichting 2011

Sanne Schepers, afgestudeerd aan ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem, heeft gisteren de G-Star Raw Talent Award gewonnen tijdens de show Lichting 2011 tijdens de Amsterdam Fashion Week.

Tijdens de jaarlijkse Lichting-show presenteren de 14 beste afgestudeerden van de 7 Nederlandse modeacademies 5 stukken uit hun afstudeercollectie aan de modepers en de mode-industrie. De show staat inmiddels bekend als ‘misschien wel de leukste en creatiefste van de hele Amsterdam Fashion Week’.

 

Mix 

Ook gisteravond was de zaal vol, met in het publiek een evenwichtige mix van bekende Nederlanders, modejounalisten en managers van modebedrijven (van Cool Cat en Score tot Wehkamp en Modint). Uiteraard was ‘platenbaas’ en X-Factor jurylid Stacey Rookhuizen als ambassadeur van Nederlands modetalent ook van de partij. Dit keer niet in een extravagante creatie van een jonge Nederlandse ontwerper, maar in een prachtig vrouwelijk G-Star jurkje dat afkomstig was uit de laatste show van het merk.

 

Minimalistisch

De winnaar werd bepaald door de internationale vakjury (50%) en op basis van de stemmen van 100 geselecteerde modeprofessionals uit het publiek (50%). Sanne Schepers won met haar collectie Twisted Twinsets, gebaseerd op het principe van een twinset: een twee-in-één outfit. De afgestudeerde aan ArtEZ had een innovatief ontwerpconcept ontwikkeld waarbij één kledingstuk op vier verschillende manieren gedragen kan worden. De look bestond uit minimalistische silhouetten, met de hand afgewerkte details en color blocking. De ‘G-Star RAW Talent Award‘ bestaat uit een geldbedrag van €10.000, die ze kan investeren in haar carrière. Daarnaast wordt ze uitgenodigd om volgend seizoen een bijdrage te leveren aan de show van G-Star in Berlijn.

 

Opvallend

Andere afstudeercollecties die opvielen (en waarop flink werd gestemd voor zover wij in het publiek konden spieken op de biljetten van de ‘stemgerechtigden’) waren die van Lotte Mostert van de Koninklijke Academie Kunsten in Den Haag met haar sobere collectie geïnspireerd op de cleane, lange en donkere silhouetten van Joodse mannen. Of die van Nathalie de Koning van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met haar op juwelen en diamanten geïnspireerde collectie, met zachte kleuren, vloeiende stoffen en veel laagjes, die zo de winkel in kan. Of Anne-Kathrin Bannier van de Hogeschool Zuyd (kunstacademie) in Maastricht die als enige een gemengde collectie (mannen en vrouwen) bracht met de titel Danse Macabre, die net zo donker is als haar collectie. Nicolaas Hein van de Koninklijke Academie Kunsten in Den Haag viel op met zijn collectie Suit-Case, een vernieuwende interpretatie van traditionele mannenitems. Tenslotte viel ook de collectie van Pablo Londono Sarria van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam in de smaak, met color blocking en opvallende ‘backpacks’ van inventieve materialen die zijn geïntegreerd in de outfits.