TOP

RND: sanering detailhandel verwacht

Eén op de tien ondernemers zal gedwongen de deuren moeten sluiten als de economische tegenwind aanhoudt en de consumentenbestedingen afnemen. Dat is te lezen op de website van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

De verwachting is volgens de RND dat vijf- tot tienduizend van de in totaal 100.000 winkels het niet zullen overleven wanneer de bestedingen een terugval maken. Deze saneringsronde pakt naar verwachting zwaarder uit dan de vorige van vijf jaar gelden, toen vier- tot vijfduizend winkeliers hun zaak sloten.

Volgens de RND is er een grote groep zelfstandige winkeliers, zonder bedrijfsopvolger, met een kleine winkel op een slechte locatie, die geen economisch zwaar weer kunnen hebben. Denk aan winkels op het platteland en in buurt- en wijkcentra. Daarnaast speelt mee dat in Nederland de afgelopen tien jaar veel nieuwe winkelruimte is gebouwd, waardoor de concurrentie moordend is.

Om de omstandigheden te verbeteren pleit de RND voor het schrappen van de geplande btw-verhoging, het tegengaan van administratieve rompslomp en het betrekken van de bestaande detailhandel bij het ontwikkelen van nieuwe winkelplannen.