TOP

Retailers zoeken oplossing retouren, Free People opent in Nederland en kleine winkels lijden onder stijgende huur

Online retailers hebben vaak problemen door de grote hoeveelheid retouren. Verder: Free People opent haar eerste Nederlandse filiaal en stijgende winkelhuren drukken kleine winkeliers uit het straatbeeld. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 14 augustus.

Beeld:Face This foundation 

Kleine winkels in problemen door stijgende winkelhuur

Belangenorganisatie mkb krijgt alarmerende berichten binnen over stijgende huren. Voorzitter Bart Drenth zegt tegen de NOS: “Die drukken heel zwaar op de lasten, veel meer dan de ondernemers kunnen dragen. Met name de kleinere en bijzondere winkels zitten in de gevarenzone.”

De Haarlemmerstraat in Amsterdam is zo’n straat waar de huren blijven stijgen. De straat is een zeer gevarieerde winkelstraat in het centrum van Amsterdam. De panden zijn gewild bij projectontwikkelaars. Marie Louise Velder heeft al 25 jaar een koffiewinkel in de Amsterdamse straat, maar de huiseigenaar wil de huur verdubbelen van 18.000 euro per jaar naar 36.000 euro per jaar. Dat kan Velder niet betalen.

Econoom Matthijs Bouman tegen de NOS:  “Kleine winkeliers met een soort vaste omzet zitten min of meer gevangen in een stad die aan het uitdijen is, die steeds welvarender wordt en waar de huizen- en winkelprijzen fors stijgen. Als ik ondernemer was in zo’n straat en ik zou bij wijze van spreken al twintig jaar voor zo’n straat zorgen, dan zou ik me wel weggedrukt voelen.”

Het MKB vreest het einde voor kleine winkeliers. Voorzitter Bart Drenth stelt dat de oplossing drieledig is: “De ondernemers moeten weerbaar zijn, de consumenten moeten blijven besteden bij de kleine winkels en de overheid moet met ons, met andere partijen en huiseigenaren in gesprek gaan over hoe we een divers aanbod van winkels kunnen houden.”

 

Free People opent eerste winkel in Nederland

Dochtermerk van Urban Outfitters, Free People, opent dit najaar haar eerste winkel in Nederland. De Amerikaanse winkelketen vestigt zich in november in Amsterdam. Dat blijkt uit verschillende vacatures voor de nieuwe vestiging.

Free People wordt wereldwijd in meer dan 1400 winkels verkocht. Warenhuisketens als Nordstrom en Bloomingdales hebben shop-shops van het merk. Komend najaar opent Free People ook een winkel in Londen.

Urban Outfitters heeft al negen winkels in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Waar de nieuwe winkel van Free People in Amsterdam gaat komen, is nog niet bekend.

 

Retouren vaak probleem voor online retailers

Nederlanders zijn in Europa koploper in het terugsturen van pakketjes. Ons land heeft een retourpercentage van 9 procent en de helft daarvan is kleding, zo bleek vorige maand uit cijfers van pakketdienst DPD. De grootste reden om iets terug te sturen? Het past niet. Al die retouren geven webwinkeliers grote problemen, zo meldt RTLZ.

Lisette Vonk , docent en onderzoeker op het gebied van mode aan de Hogeschool van Amsterdam ziet dat ook: “Je moet extra voorraden hebben en daarom vaak meer inkopen. Daarnaast moeten retouren gecontroleerd worden en moeten spullen opnieuw worden verpakt. En dan hebben we het nog niet eens over de bestelbusjes die heen en weer moeten rijden. Kleine webwinkels kunnen de stroom van extra werk soms niet aan.

Achter de schermen wordt daarom gekeken naar oplossingen. Retailers als H&M of Miss Etam werken bijvoorbeeld met maattabellen. Niet altijd handig, zegt Rens Tap van Modint tegen RTLZ: “Je moet zelf gaan meten en elk bedrijf hanteert een eigen systeem.” Wehkamp gaat nog een stapje verder: deze webwinkel heeft een speciale plugin die de klant vragen stelt en maatadvies geeft.

Er zijn nog meer oplossingen. Het Vlaamse Quatacorp ontwikkeld bijvoorbeeld een dienst die op basis van foto’s een 3D-weergave van iemand maakt. Vonk: “Dat gaat natuurlijk vrij ver, want heeft de gemiddelde consument zin om in zijn onderbroek op de foto te gaan?”

In de toekomst kunnen we zelfs een hele 3D-bodyscan laten maken om onze lichaamsproporties in kaart te brengen, deze informatie kan dan worden vertaald in een digitaal maatpaspoort waarmee je overal kunt shoppen. Maar niet iedereen zal hier enthousiast over zijn, omwille van de privacy.

 

T-shirt met kindertekening zamelt geld in voor slachtoffers aardbeving Lombok

De Face This foundation lanceert een nieuw T-shirt om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbevingen op Lombok. Het T-shirt bevat een tekening die gemaakt is door Hawanah, een leerling van een basisschool op Lombok. De Britse designer Jimmy Turrell (ontwierp o.a. het laatste album van Beck) verwerkte de tekening op het T-shirt. De opbrengst van het shirt gaat naar Hawanah’s school en de directe omgeving.

De shirts zijn zowel te krijgen voor vrouwen als mannen en kosten 27,95