TOP

Reportage: Zegna maakt stropdassen nog met de hand

Dat Zegna stropdassen met de hand maakt, weet misschien niet iedereen. Daarom gaf het Italiaanse luxemerk op 5 oktober klanten een kijkje achter de schermen. Een patroonontwerpster en naaister lieten in de winkel in Amsterdamse PC Hooftstraat de kneepjes van het vak zien.

Bij consumenten ontstaat steeds meer interesse voor kwaliteit en specialisme. Een goede reden voor Zegna om eens te laten zien wat ze in huis hebben, want het Italiaanse merk produceert nog steeds stropdassen met de hand. In de winkel aan de Amsterdamse PC Hooftstraat lieten twee medewerkers zien hoe ze dat doen.

Het proces
Allereerst worden de patronen op de stof getekend en nauwkeurig met vergrootglas ingekleurd. Een coupeuse naait vervolgens drie langwerpige stofstroken aan elkaar en strijkt deze glad. Aan de achterkant van de das laten een draadje en stiksel zien waar het allemaal om draait, handwerk. Het laatste is overigens ook te herkennen aan de licht bobbelige bovenkant; alsof er lucht tussen de lagen zit. Wie een das koopt, mag de portemonnee trekken. De prijs ligt rond de 300 euro.

Traditie
Het is niet zomaar dat de coupeuse van Zegna langs de eigen winkels Europa trekt. Met de groeiende interesse in maat- en handwerk wil het luxemerk laten zien waar het nog steeds goed in is. Met een groeiende casual-, lifestylecollectie naast de core-business kostuums verschuift handwerk meer naar de achtergrond. Maar dat is nu voorbij. Zegna blaast de traditie weer nieuw leven in.

Volg voor meer reportages Li_Textilia op Twitter.