TOP

‘Renovatiebepaling zet winkeliers onder druk’

Ruim 2.000 winkels zijn de laatste twee jaar door hun verhuurder onder druk gezet door middel van de renovatiebepaling, aldus Detailhandel Nederland.

Het huurcontract is beëindigd of huurders moesten huurverhogingen accepteren. Dit constateert Detailhandel Nederland na een rondgang bij de leden. Verhuurders kunnen door het gebruik van wettelijke renovatiebepaling winkeliers uit hun winkel zetten. Wanneer een verhuurder wil gaan renoveren, dan kan hij het huurcontract met de winkelier beëindigen en hoeft hij geen rekening te houden met de winkelier die het pand huurt.

“Naar de rechter gaan helpt niet, omdat de wet dit toestaat”, aldus woordvoerder Jelger Zee van Detailhandel Nederland in persverklaring. “Omdat je als winkelier geen keuze hebt, word je gedwongen nog te proberen te onderhandelen met de verhuurder om te redden wat er te redden valt. Als huurder ben je in zo’n situatie overgeleverd aan de grillen van de verhuurder.”

Volgens de koepelorganisatie dreigen sommige verhuurders met een renovatie om een winkelier te dwingen meer huur te betalen. Zee noemt Hoog Catharijne als voorbeeld. Een groot deel van de huurders van het winkelcentrum in Utrecht heeft een huuropzegging ontvangen.

SP/PvdA/GroenLinks en CDA hebben een wetsvoorstel ingediend om de wet aan te passen. Detailhandel Nederland steunt het voorstel. “Natuurlijk moeten winkelpanden en winkelcentra soms gerenoveerd worden, dat is zelfs voor de toekomst van winkelgebieden essentieel. Het is echter een fout in de wet dat een winkelier uit zijn pand mag worden gezet terwijl hij een doorlopend huurcontract heeft, zonder dat de rechter de belangen van de winkelier mee mag wegen. Dit werkt misbruik in de hand”, aldus Zee.