TOP

Percy Irausquin overleden

Percy Irausquin, de Nederlandse modeontwerper van Arubaanse komaf, is donderdag in zijn woning in Amsterdam overleden.

De ontwerper die bekend en onbekend Nederland kleedde, is uitgegleden in de douche en kwam met zijn hoofd op de vloer terecht. Zijn vriend Arjan Mallie heeft hem daar dood aangetroffen. De ontwerper is 39 jaar geworden. Tijdens de Amsterdam Fashion Week waren we nog bij de prachtige show van Percy.

Het onverwachte overlijden van de ontwerper maakt veel los in de mode-industrie. Brancheorganisatie Modint laat weten zeer getroffen te zijn door het verlies. “Hij stond aan de vooravond van zijn internationale doorbraak en Modint zou met hem naar Milaan gaan. Heel triest dit.”

“Wij zijn geschokt door dit verschrikkelijke nieuws”, zegt Angelique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation in een officieel persbericht. “Zijn overlijden is een groot verlies voor de Nederlandse mode. Percy was een zeer groot talent en wij betreuren het zeer dat wij zijn creatieve talenten en zijn invloed op de internationale mode nooit tot volledige bloei kunnen zien komen.” Zij liet meteen weten dat de ontwerper genomineerd blijft voor de Mercedes-Benz Dutch Fashion Awards 2008. Wrang genoeg overleed hij op de dag dat zijn nominatie bekend werd gemaakt.

Ook Irausquins persbureau SO PR en de Zantman ModeGroep komen gezamenlijk met een officiële reactie op hun websites. “Percy was meer dan een getalenteerde mode-ontwerper, meer dan de creatieve geest die in staat was de droom van iedere vrouw te realiseren. Hij was bovenal een heerlijk, warm mens met een glimlach die wij nooit zullen vergeten…”

James Veenhoff, programmadirecteur van de Amsterdam International Fashion Week, vertelde het NOS Journaal geschrokken te zijn van zijn onverwachte dood. Beluister hier het interview. 

Aan Textilia verklaarde Veenhoff: “Percy was een van de ontwerpers die gezicht en inhoud gaf aan de nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers. Hij genoot van zijn leven en vierde de mode elke dag. Zijn charme heeft ons allemaal betoverd. We zullen zijn persoonlijkheid, stijl en shows op fashionweek enorm missen. Onvergetelijk zonde dat hij er nooit meer bij zal zijn. ” 
Rosanne Loffeld, hoofdredacteur Textilia sprak Irausquin nog tijdens de Prelude op de Amsterdam Fashion Week. “Hij zag er zo gelukkig uit en glunderde helemaal. Het ging hem eindelijk weer voor de wind na veel tegenslag. Dat het dan zo moet eindigen.”

Ook op Hyves stromen de geschokte reacties binnen: Daphne Deckers: “Oh Percy…..waarom? Je laat ons in verbijstering achter. Kus.” en Bastiaan van Schaik: “Een groot gemis voor de Nederlandse modewereld..”

Steve te Pas, voormalig zakenpartner van Irausquin leeft mee met zijn familie: “Percy, arme jongen en zijn lieve moeder en familie, wat en shock. We hebben inderdaad jarenlang – met Spice PR, Ganbaroo, AIFW en moshi moshi – heel intensief en leuk samengewerkt, het is niet helemaal geworden wat we ervan gehoopt hadden, maar het doel was bereikt; Percy is een mooi merk geworden. Wij zouden volgende week tijdens een lunch onze relatie mooi afsluiten, helaas heeft dat niet mogen gebeuren. Ik was in Hong Kong toen ik via iedereen waar wij een gezamenlijke band mee hebben per telefoon en sms op de hoogte gebracht ben van zijn onfortuinlijke ongeluk. Ik kon het net als iedereen niet geloven. Ik zal altijd de mooie dingen van Percy blijven herinnneren. God hebbe zijn ziel.”

Vanaf vandaag is op de site van Percy’s Collection PRC een condoleanceregister geopend. Daarnaast is er ook een condoleanceregister op condoleance.nl voor hem.

 

Klik hier voor beelden van de laatste haute couture show van Percy en bekende Nederlanders over zijn werk.

 

 

Gisteren hebben wij in  het overlijdensbericht  van Percy Irausquin abusievelijk gemeld dat  Arjan Mallie de ex-vriend van Percy was. Dat is niet correct, Arjan en Percy waren nog steeds samen. Onze excuses hiervoor.