TOP

Overname Bataviastad, staking Wehkamp voorbij en coronacrisis jaagt online winkelen aan

Het fashion outletcenter Batavia Stad in Lelystad komt in Nederlandse handen. Verder: De internetomzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal meer dan 50 procent hoger dan een jaar eerder en de staking bij Wehkamp is voorbij. Je leest het in het nieuwsoverzicht van 4 augustus.

Batavia Stad krijgt volledig Nederlandse eigenaar

Het fashion outletcenter Batavia Stad in Lelystad komt in Nederlandse handen. Dat meldt de Telegraaf. Het FOC wordt eigendom van pensioenfonds APG. De pensioenuitvoerder had al de helft van de aandelen, maar nu komt het hele bedrijf in de handen van APG. Het neemt daarvoor de aandelen over van de Britse winkelpandeneigenaar Hammerson. Dat bevestigt woordvoerder Scott Otte van het outletcenter. De overname behelst ook de andere outletcenters die behoren tot Via Outlets. Via Outlets heeft elf outletcenters in zeven landen in Europa.

CBS: Coronacrisis jaagt online winkelen aan in het tweede kwartaal

De detailhandel heeft in het sterk door corona beïnvloede tweede kwartaal van dit jaar duidelijk meer omzet behaald dan in het tweede kwartaal van 2019. Dat meldt het CBS. De totale omzet steeg met 5,9 procent. De internetomzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal zelfs 54,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de hoogste groei tot nu toe gemeten. Maar het feest geldt niet voor de sector non-food. In het tweede kwartaal van 2020 zette deze sector 1,6 procent minder om dan in dezelfde periode in 2019. In het tweede kwartaal waren vooral de omzetten (fysiek en online samen) van de kledingbranche (-29,5 procent) en de schoenenbranche (-25,3 procent) fors lager.

Personeel Wehkamp stemt in met hogere ontslagvergoeding, staking voorbij

De staking bij het distributiecentrum van Wehkamp in het Gelderse Maurik is voorbij, meldt NU.nl. De medewerkers gingen maandagavond akkoord met een eindresultaat waarin de ontslagvergoeding is verhoogd, meldt vakbond FNV. Op maandag 20 juli legden zo’n vijftig personeelsleden het werk neer. Het was voor het eerst dat personeel van Wehkamp staakte. Wehkamp-eigenaar Apax wil het distributiecentrum in Maurik sluiten. Ook in Zwolle, waar het hoofdkantoor is gevestigd, verdwijnen arbeidsplaatsen. In totaal dreigen 82 mensen hun baan te verliezen.

Verkoopstijging van 60 tot 80 procent bij Winkelstraat.nl door corona

Door de coronacrisis verkocht fashionplatform Winkelstraat.nl in de maanden maart en april zestig tot tachtig procent meer vergeleken met het jaar ervoor. Dat vertellen de oprichters Joost van der Veer en Maurits de Gier aan RetailTrends. De groei is met name te verklaren doordat Winkelstraat.nl zich richt op een jongere doelgroep (15-35 jaar oud). “Het is voor niemand een verrassing dat het erop lijkt dat die groep minder bezig is met voorzichtiger zijn of sparen. Die willen gewoon blijven uitgeven op het moment dat andere uitgaven en activiteiten wegvallen”, vertelt Van der Veer. En flink ook: het gemiddelde bonbedrag bij het platform ligt op tweehonderd euro. “Voor sneakers ligt dat zelfs nog honderd euro hoger.”