TOP

Online gedrag zorgt voor weigering sollicitanten

Hyves, Twitter, Facebook en andere sociale websites worden steeds populairder. Toch kan online gedrag schadelijk zijn voor sollicitanten. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de werkgevers wel eens iemand heeft afgewezen op basis van online gedrag.

In Amerika zou dit verschijnsel zelfs op 70% zitten. In alle gevallen zijn het mannelijke recruiters die naar informatie van sollicitanten speuren. Microsoft heeft hier onderzoek naar gedaan in Amerika, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Volgens de website 925 gebeurt het in Amerika het meest, maar komt het in Europa steeds vaker voor.

Speuren komt steeds vaker voor
In Amerika vindt 86% van de mannelijke recruiters en hr-professionals het doodnormaal om de online reputatie van kandidaten in kaart te brengen. Van de vrouwelijke recruiters vindt 61% het gewoon om een iemand te googelen voor een sollicitatie. In Duitsland en Engeland ligt het percentage met 20% een stuk lager, maar ook daar zijn het vooral de mannen die dit doen. In Nederland komt deze trend ook steeds vaker voor. Zo vertelt Textilia’s expert in een blog dat sollicitanten afgewezen mogen worden op wat de werkgever op internet vindt. Dit is legitiem, als de werkgever het wel uitlegt aan de sollicitant.

 

Goed afschermen
Bijna de helft van de ondervraagden consumenten geeft aan het niet gepast te vinden om naar het onlinegedrag van sollicitanten te kijken. Toch gebeurt dit op grote schaal. De beste oplossing om dit te voorkomen: kritisch kijken naar wat je wel en niet wilt tonen op internet. De meeste pagina’s zijn namelijk goed af te schermen en daarom niet te bekijken door vreemden.

Hele onderzoek lezen? Dat vind je hier.