TOP

Onderzoek: zwangerschapskleding wordt online gekocht

Uit onderzoek van de webshop Neufmoisbelle.com en Impress-t PR, waaraan 200 zwangere vrouwen verspreid over Nederland en België meededen, is gebleken dat zwangerschapsmode in Nederland en België regelmatig online wordt aangeschaft.

De verschillen tussen Nederland en België zijn echter groot: daar waar een ruime meerderheid van de Nederlandse moeders in spé online koopt, 90% maar liefst, kiest de Belgische meerderheid voor fysieke winkels. Daarnaast durven Nederlandse respondenten meer risico te nemen bij het online shoppen. “België loopt op Nederland vier jaar ‘achter’ als het gaat om online shoppen”, aldus Ankie Duis, mede-initiator van het onderzoek, en eigenaresse van de webshop Neuf Mois Belle.

Nederland: 90% van de Nederlandse zwangere vrouwen koopt online
Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van de geënquêteerde zwangere vrouwen uit Nederland haar zwangerschapskleding en bijbehorende accessoires wel eens online aanschaft. Van dezelfde groep respondenten koopt 35% haar positiekleding zelfs uitsluitend online. De reden voor het online shoppen van zwangerschapskleding is duidelijk: Nederlandse vrouwen gaan voor gemak (58%) en het assortiment (26%). De prijs is minder van belang voor geënquêteerde zwangere vrouwen afkomstig uit Nederland. Dit staat niet in verhouding tot het grote gemak dat online shoppen de toekomstige moeders biedt.

België: online shoppen ligt in België 4 jaar achter op Nederland
Hoewel de meerderheid van het totaal aantal respondenten zwangerschapskleding online koopt, blijkt dat zwangere vrouwen uit België nog altijd de voorkeur geven aan winkelen in fysieke winkels. Bijna de helft koopt namelijk uitsluitend in stenen winkels, terwijl dit in Nederland minder dan een derde is. Slechts 20% van de respondenten uit België koopt regelmatig zwangerschapskleding online. Daarnaast kiezen Belgische vrouwen vaker voor veilige kledingstukken, zoals tops en jurken. Deze hebben veelal een wijde pasvorm, kunnen op de groei gekocht worden en past dus menig zwangere vrouw. Het feit dat Belgische mama’s in spé meer nachtkleding online kopen dan Nederlandse vrouwen, ligt aan het feit dat Belgische vrouwen na de bevalling vier dagen in het ziekenhuis verblijven. Ze willen er dan mooi verzorgd uitzien. Daarnaast is nachtkleding in fysieke winkels minder gemakkelijk terug te vinden in België dan in Nederland.

“Over het geheel genomen kunnen we vaststellen dat België op online shoppen zo’n vier jaar ‘achter’ loopt”, aldus Ankie Duis, mede-initiator van dit onderzoek en eigenaresse van de webshop Neuf Mois Belle. Haar ervaring is ook dat Belgische vrouwen veel minder vaak een creditcard als betaalmethode kiezen bij het online aanschaffen van zwangerschapskleding. Zo kiest nog steeds 40% van haar klanten voor een overschrijving.

Waar valt groei te behalen?
Voor webwinkeliers gespecialiseerd in zwangerschapskleding valt nog steeds groei te behalen. Het onderzoek toont namelijk aan dat een ruim assortiment nog steeds gemist wordt, terwijl dat juist één van de redenen is om online te winkelen. Zwangere vrouwen zien graag meer diversiteit, een breder en dieper ingekocht assortiment. Daarnaast wensen de respondenten modernere zwangerschapsmode en grotere maten.

De toekomst
Het onderzoek laat zien dat het online shoppen van zwangerschapskleding in België niet heel erg zal toenemen in de toekomst. Belgische vrouwen die een kindje verwachten voelen nu eenmaal weinig voor het online aanschaffen van zwangerschapskleding. “De verwachting is dat online shoppen in België nooit zo groot zal worden als in Nederland, omdat Belgen nog heel erg terughoudend en wantrouwend zijn als het gaat om online betalen. Daarnaast hechten ze nog veel waarde aan persoonlijke service. Dit is ook zichtbaar in andere sectoren. Zo zijn er in België veel meer speciaalzaken dan in Nederland”, aldus Ankie Duis. Ruim 40% van de respondenten uit Nederland denkt bij toekomstige zwangerschappen haar positiekleding vaker online te kopen.