TOP

Onderzoek: vrouwen willen eerlijke kleding

Vrouwen vinden het belangrijk dat de productie van kleding eerlijk en onder goede omstandigheden plaats vindt en tweederde is zelfs bereid om hier meer voor te betalen. Dat blijkt althans uit onderzoek van webwinkel watMooi.

Ongeveer vierhonderd vrouwen hebben eind vorig jaar hun mening gegeven over de Fair Wear maand, die webwinkel watMooi samen met de Fair Wear Foundation organiseerde. De respondenten vinden het bijna allemaal belangrijk dat de productie van kleding eerlijk en onder goede omstandigheden gebeurt. Zelfs 64% is bereid er meer voor te betalen. Bijna de helft (43%) vindt: ‘Als ik kan kiezen, dan kies ik voor fair geproduceerde kleding.’ Een ongeveer even groot percentage zegt: ‘Als kleding eerlijk is geproduceerd, dan is het mooi meegenomen.’ Overigens koopt een heel kleine groep (3%) ook daadwerkelijk alleen maar aantoonbaar faire kleding. Maar liefst 60% van de watMooi bezoekers had al eens van Fair Wear Foundation gehoord, met name via internet. Uit het onderzoek kwam ook sterk naar voren dat er nog veel onduidelijkheid is over welke merken fair zijn en waar faire kleding te koop is.

Fair Wear Foundation werkt samen met merken zoals G-Sus, Filippa K en Turnover aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken. watMooi is een webwinkel die  faire kleding verkoopt en regelmatig campagnes van goede doelen steunt.