TOP

Omzet modebranche: +4,4% in derde kwartaal

De omzet in de mode- en schoenenbranche trekt aan, concludeert CBW-Mitex bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van de Modemonitor. De omzet van de aangesloten modewinkels steeg in het derde kwartaal met 4,4% en van schoenenwinkels zelfs met 8,8%.

Alle segmenten wisten volgens de Modemonitor te plussen in het derde kwartaal van 2010, behalve bodyfashion dat een flinke min noteerde. Ondernemers die op de juiste manieren en momenten en met de goede middelen op het veranderende consumentengedrag inspelen, zijn volgens CBW-Mitex de winnaars van het derde kwartaal.

Augustus en september bleken uitstekende verkoopmaanden, die de tegenvallende verkopen in juli ruimschoots compenseerden. De weersomstandigheden zorgden ervoor dat er al vroeg in het seizoen veel interesse was voor de herfstcollecties. Gemiddeld loopt de omzetontwikkeling over de eerste negen maanden van dit jaar 0,5% voor op 2009.

Hoewel het derde kwartaal positief werd afgesloten, is het resultaat nog onvoldoende om de negatieve omzetontwikkeling van 3% in 2009 te compenseren. Ook in 2008 liepen de omzetten in de branche al terug, toen met 2%.

Omzetontwikkeling 3e kwartaal 2010
Damesmode +6,3%
Herenmode +4,2%
Baby- en kindermode +4,3%
Jeans +5,5%
Bodyfashion -14,1%

Omzetontwikkeling januari-september 2010
Damesmode +1,4%
Herenmode +0,4%
Baby- en kindermode -0,8%
Jeans -2,7%
Bodyfashion -9,6%

Wanneer het vierde kwartaal goed uitpakt, kan de omzet van de modedetailhandel voor het gehele jaar 2010 wellicht nog uitkomen op een positief cijfer. Het consumentenvertrouwen moet nog verder stijgen, waardoor makkelijker en meer besteed wordt. Macro-ontwikkelingen als het veranderende economische klimaat en aanstaande miljardenbezuinigingen zorgen er echter voor dat dát nog niet gebeurt.