TOP

Nieuwe eigenaar Sissy-Boy, veel belangstelling overname CoolCat en doorstart ketens moeilijker

De aandeelhouders en het management van Sissy-Boy zijn in vergevorderde onderhandelingen met een investeerder die de modeketen wil overnemen. Verder: er zijn veel geïnteresseerden voor een overname van de failliete kledingketen Coolcat en door een uitspraak van de Hoge Raad wordt een doorstart van een failliete winkelketen een stuk moeilijker. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 28 maart 2019.

Nieuwe eigenaar voor Sissy-Boy

De aandeelhouders en het management van Sissy-Boy zijn in vergevorderde onderhandelingen met een investeerder die de modeketen wil overnemen. Dat blijkt uit een e-mail van ceo Sven Bleekemolen aan de leveranciers, die in handen is van RetailNews. Het is nog niet bekend wie de nieuwe eigenaar wordt, de naam wordt in de e-mail niet genoemd. Wel schrijft de ceo dat het gaat om een Nederlandse mode-investeerder die een concreet bod heeft uitgebracht en voor de lange termijn met het bedrijf in zee wil. De investeerder wil honderd procent van de aandelen overnemen en ‘meerdere miljoenen’ investeren in Sissy-Boy.

De e-mail is een reactie op klachten van leveranciers over betaalachterstanden van de modeketen. Bleekemolen laat de leveranciers weten dat een financiële bijdrage nodig is om de transactie tot een goed einde te brengen. Op alle producten die al zijn ingekocht en nog niet betaald, wordt een korting van dertig procent gevraagd. Wanneer de deal is afgerond, gelden weer de gebruikelijke betaalafspraken voor nieuwe bestellingen.

Veel belangstelling overname CoolCat

Er staan verschillende investeerders en andere geïnteresseerden in de rij om de failliete kledingketen CoolCat over te nemen. Dat laat de curator weten aan het Algemeen Dagblad. Hij laat weten dat hij de komende dagen hard nodig heeft om te onderzoeken hoe serieus de interesse is. “Er komt van alles voorbij, van mensen die alleen de kleding willen opkopen tot binnen- en buitenlandse investeerders die de winkels willen overnemen. We gaan een kritische selectie maken en iedereen vragen naar de motivatie; wat willen ze?”, aldus Edwin van Wijk namens curator David Bos tegen het AD.

De komende weken blijven de tachtig winkels van Coolcat open, er is nog voldoende voorraad. Afgelopen maandag kregen alle 1180 medewerkers hun ontslag. Zij hebben recht op loon tot het einde van het opzegtermijn, dus zijn nog zeker vier tot zes weken aan het werk.

Uitspraak Hoge Raad maakt doorstart ketens moeilijker

De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan waarmee de doorstart van een failliete winkelketen een stuk moeilijker wordt, zo schrijft BNR. Tot voor kort had de curator nog alle regie in handen, maar de Hoge Raad bepaalt nu dat de eigenaar van het vastgoed de doorstarter kan weigeren. De uitspraak speelt al een rol in de faillissementen van ketens als CoolCat, Intertoys en Op=Op, zo melden curatoren aan BNR. Een curator kan voortaan dus niet meer zonder toestemming van de verhuurder de winkelruimte doorschuiven naar een derde partij. Nu gebeurt dat in veel gevallen wel, om zo de winkel zo lang mogelijk open te houden en de kans op een doorstart te vergroten. Vooral bij grote ketens wordt dit een ingewikkeld proces, gezien deze vaak veel panden hebben met verschillende verhuurders. Vanaf nu wordt een curator persoonlijk aansprakelijk gesteld als het toch een pand onderverhuurd en zal daardoor een doorstart vaker afraden.

H&M wil 100 procent duurzaam textiel in 2030

Kledingketen H&M wil in 2030 alleen nog maar met duurzame materialen werken, zo meldt Retaildetail. De keten is nu al gestopt met kasjmier en 95 procent van het gebruikte katoen is gerecycled of heeft een duurzame herkomst. In het afgelopen jaar heeft H&M al flinke stappen gezet; ze gebruiken nu 35 procent meer duurzame grondstoffen dan vorig jaar en 57 procent van alle materialen die de modegigant gebruikt, zijn naar eigen zeggen gerecycled of van duurzame herkomst. Bij dochterlabel Monki is 100 procent van het katoen van gecontroleerde herkomst. In 2020 moet dat ook bij H&M het geval zijn, waarna in 2030 alle gebruikte materialen duurzaam moeten zijn.

Gucci opent shop-in-shop in De Bijenkorf Rotterdam

Luxelabel Gucci heeft een boetiek geopend in De Bijenkorf Rotterdam, zo schrijft Grazia. De shop-in-shop bevindt zich op de begane grond en beslaat meer dan 76 vierkante meter. Er worden onder andere handtassen, schoenen, lederwaren en brillen verkocht van het Italiaanse label.