TOP

Nieuwe eigenaar moederbedrijf Bijenkorf, betalingen met Ideal door het dak en winkelleegstand in centrum Utrecht daalt

De Hoge Raad heeft uitgespraak gedaan over het afdwingen van huurkortingen door huurders met contracten getekend voor de start van corona. Verder: de betalingen met Ideal schieten door het plafond na de lockdown van de horeca en de niet-essentiële winkels en het moederbedrijf van de Bijenkorf komt in Thaise en Oostenrijkse handen. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 24 december. Fijne Kerst!

Credit Bijenkorf filiaal Amsterdam: Diederik van der Laan

Uitspraak Hoge Raad: horeca en winkels met huurcontract van voor corona hebben recht op huurkorting

Horecabedrijven en winkels die hun huurcontract voor de start van corona hebben getekend, hebben vanwege de coronapandemie recht op huurkorting. Dit heeft de Hoge Raad beslist na vragen over het afdwingen van huurkorting door de kantonrechter in Roermond. Volgens de raad is er sprake van ‘onvoorziene omstandigheden als bedrijven door de coronamaatregelen worden geraakt, meldt nu.nl. Bij het aangaan van een huurcontract voor 15 maart 2020 vorig jaar konden ondernemers de impact van de crisis niet voorzien. De rechter kan om die reden huurovereenkomsten aanpassen door de huurprijs te verminderen voor de periode waarin winkels en restaurants omzetverlies leden doordat ze op slot moesten. Bij huurovereenkomsten die na 15 maart ondertekend zijn, moet per geval bekeken worden of er recht is op korting.

Ideal-betalingen schieten vlak voor Kerstmis omhoog

Het volume en de omzet van Ideal-betalingen in de aanloop naar Kerstmis sterk gestegen, meldt Currence, het bedrijf achter het betaalmiddel, in een persbericht. Dit is een logisch gevolg van de lockdown van de niet-essentiele winkels, waardoor de consument massaal online is gaan shoppen. Het volume en de omzet voor Ideal-betalingen in de 7 dagen tot en met 23 december lagen respectievelijk 20 en 25 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en respectievelijke 70 en 80 procent hoger dan in 2019 (vóór corona). In totaal is er in die 7 dagen 28,7 miljoen keer met Ideal afgerekend, voor een geschat bedrag van €2,73 miljard. Inmiddels staat de teller voor 2021 op ruim 1,1 miljard Ideal-transacties. In 2020 werd het jaar nog afgesloten met 890 miljoen transacties.

Bijenkorf definitief in Thaise en Oostenrijkse handen

De Thaise Central Group en het Oostenrijkse Signa Holding zijn de nieuwe eigenaren van de Selfridges Group, het Britse moederbedrijf van de Bijenkorf. Door de transactie wordt de Selfridges-groep toegevoegd aan de portefeuille luxe warenhuizen van Central, die al eigenaar is van Rinascente in Italië, Illum in Denemarken, Globus in Zwitserland en de KaDeWe Group, actief in Duitsland en Oostenrijk. Signa is al mede-eigenaar van een aantal van die warenhuizen, en nu dus ook van de Selfridges Group met zeven Bijenkorf-vestigingen in Nederland. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt over de deal, waarbij Central Group en Signa ieder een belang krijgen van 50 procent in Selfridges, schrijft ondermeer het AD.

Winkelleegstand in centrum Utrecht daalt

De winkelleegstand in het centrum van Utrecht is het afgelopen jaar flink gedaald. Een jaar geleden stonden veertig panden leeg, nu 25, schrijft Retailnews. Via het plan ‘Morgen Mooier Maken’, uit de koker van de gemeente Utrecht, centrummanagement en vastgoedvereniging VCOC, zijn ongeveer zestig initiatieven binnengekomen om de winkelstraten levendiger te maken en leegstand te bestrijden. Daarvan zijn er twintig, al dan niet tijdelijk, aan ruimte geholpen. Volgend jaar moeten er weer nieuwe plannen in de praktijk worden gebracht, waaronder de realisatie van zo’n 80 appartementen boven winkels.