TOP

Gerechtelijk onderzoek FNG in het slop, winkelcentra Wereldhave ingezet als fulfilmentcenter en Zara investeert in nieuw hoofdkantoor

Het gerechtelijk onderzoek naar gesjoemel bij modegroep FNG zit in het slop, de winkelcentra van Wereldhave worden ingezet als fulfilmentcenter en Zara investeert in nieuw hoofdkantoor. Verder waarschuwt een accountant dat gesloten winkels nu geen aanspraak kunnen maken op lockdownsteun. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 27 december.

Foto: Textilia

Gerechtelijk onderzoek FNG in het slop

Het gerechtelijk onderzoek naar gesjoemel bij de modegroep FNG zit in het slop. Dat komt doordat er een gebrek is aan politiespeurders, schrijft De Tijd. Onderzoeksrechter Theo Byl heeft om die reden achter de schermen aan de alarmbel getrokken. Het gerechtelijk onderzoek begon in de zomer van vorig jaar nadat de beurstoezichthouder FSMA op 8 juli zijn dossier over FNG had overgemaakt aan het Antwerpse parket om te onderzoeken of er sprake was van marktmanipulatie, valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, misbruik van vennootschapsgoederen en het verhinderen van onderzoek door de FSMA. Tijdens dat speurwerk kwamen ook aanwijzingen van witwassen boven water. Er zou zeker 110 miljoen euro zijn weggesluisd bij de failliete modegroep. Het gerechtelijk onderzoek richt zich op het traceren van het weggesluisde vermogen. Daarover is in Nederland, Zwitserland en Luxemburg informatie opgevraagd, nadat België ook al huiszoekingen en verhoren zijn gehouden om de frauduleuze constructies bloot te leggen.

Winkelcentra Wereldhave ingezet als fulfilmentcenter

Vastgoedbelegger Wereldhave gaat drie van zijn winkelcentra inzetten als fulfilmentcenters, meldt Retaildetail. Het gaat om een test in Ring Shopping in Kortrijk (België), Cityplaza in Nieuwegein en Middenwaard in Heerhugowaard. Hiervoor is de belegger een samenwerking aangegaan met het bedrijf StoreShippers. “Dankzij de samenwerking met StoreShippers, zijn we in staat om de retailers in onze centra een extra snelle bezorging aan te bieden”, zegt Katja Stello, CMO bij Wereldhave. “StoreShippers haalt aan het einde van de dag alle pakketjes op. Consumenten kunnen hun pakketten ophalen in het centrum bij de service-balie The Point of ze worden dezelfde avond nog bij hen thuisbezorgd als ze in de buurt wonen.” Met het initiatief speelt Wereldhave in op de verwachtingen van de consument die naast een snelle levering, ook zelf het bezorgmoment willen kunnen kiezen en dat zo goedkoop mogelijk en met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Als de test succesvol is, wil het vastgoedbedrijf de nieuwe service in al zijn centra uitrollen.

Zara investeert in nieuw hoofdkantoor

Zara gaat een nieuw hoofdkantoor bouwen binnen het complex van moederbedrijf Inditex in de Spaanse plaats Arteixo. Dat schrijft Fashionnetwork. In dit gebouw zullen de verkoop- en ontwerpteams van de modeketen hun intrek nemen. De bouw start in januari, de verwachting is dat dat proces ongeveer twee jaar in beslag zal nemen. Het concern heeft hiervoor 238 miljoen euro geïnvesteerd. Bij het ontwerp van de nieuwe faciliteiten ligt de nadruk op de lijnen, de grote open ruimten, de energie-efficiëntie en de duurzaamheid. Architectuurstudio Batlleroig tekent voor het ontwerp. De bedoeling is dat nieuwe Zara-gebouw de samenwerkingsdynamiek tussen ontwerpers, patroonmakers en verkoopprofessionals verbetert, zo zegt het concern, gebaseerd op creativiteit, open uitwisseling en naadloze communicatie

‘Gesloten winkels kunnen geen aanspraak maken op lockdownsteun’

Veel niet-essentiële winkels die door de lockdown dicht moeten blijven, kunnen geen aanspraak maken op financiële steun van de overheid. Dat schrijft De Ondernemer. Ze moeten minimaal vier weken dicht, maar hebben door de jaarwisseling te maken met twee periodes waarin ze hun omzetverliezen moeten berekenen. Daardoor komen ondernemers niet aan het vereiste minimum van 20 procent omzetverlies om loonsubsidies of een tegemoetkoming in de vaste lasten te krijgen. Voor de NOW-steun wordt voor omzetverliezen gekeken naar de maanden november en december. Bij de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt per kwartaal gekeken hoe groot het verlies aan inkomsten is. Beide periodes eindigen 31 december. “In die laatste twee weken van het jaar haal je die 20 procent omzetverlies voor het hele kwartaal niet”, zegt accountant Wim Driessen. “En op 1 januari begint de teller opnieuw. En dan kom je weer niet aan die 20 procent.” Vorige winter, toen het kabinet ook in december besloot winkels te sluiten, konden ondernemers voor de NOW nog een schatting opgeven voor het verwachte omzetverlies in de aaneengesloten periode van december, januari en februari.

Brancheorganisatie Inretail zegt hetzelfde. Uit onderzoek onder de leden blijkt dat ruim driekwart van de niet-essentiële winkels door de gedwongen sluiting omzet verliest. Door rekenregels kunnen minder dan vier op de tien getroffen winkels aanspraak maken op de TVL, zo zou blijken uit de enquête.  Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken, dat over de NOW-regeling gaat, zegt dat het ‘administratief moeilijk is om op 1 januari geen knip te zetten’. Veel bedrijven moeten een accountantsverklaring hebben bij hun aanvraag voor financiële hulp. Dat zou te ingewikkeld worden als die aanvraag op verschillende jaren betrekking heeft. Daarnaast verandert per 1 januari een en ander aan de Polisadministratie, de verzameling gegevens over loon, uitkeringen en administratie die uitkeringsinstantie UWV bijhoudt. Dat maakt de vergelijking tussen de loonsommen in 2021 en 2022 lastig.

Bestseller doneert 470 duizend euro aan Bangladesh

Dit jaar hebben Bestseller en de Bestseller foundation samen hebben een bedrag van 470 duizend euro vrijgemaakt om te doneren aan Bangladesh, zo meldt het concern in een persbericht. Dit gebaar is een onderdeel van het nieuwjaarsgeschenk voor 2022 en zal worden verdeeld onder vier lokale organisaties die zich inzetten om de effecten van Covid-19 in Bangladesh tegen te gaan. Bestseller produceert ongeveer een derde van de producten in Bangladesh. “Bangladesh is een van de landen die erg hard is getroffen door de pandemie”, zegt Michael W. Schultze, Global Supply Chain Director van Bestseller. “Niet alleen specifiek Covid-19, maar ook de naweeën, die hebben geleid tot de sluiting van onderwijsinstellingen en gezinsondersteunende diensten, wat voor veel mensen van cruciaal belang kan zijn. We willen proberen dat te veranderen, dus naast ons reguliere werk om op lange termijn een verschil te maken voor het land, doen we deze donatie ook.”