TOP

Nieuwe bestemming leeg pand Hudson’s Bay, Veja opent nieuwe winkel en het aantal faillissementen stijgt

Het aantal faillissementen neemt weer toe. Verder is het leegstaande pand van Hudson’s Bay in Rotterdam verkocht, lanceert Zoe Karssen een nieuw merk en opent Veja in New York. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 6 maart.

Nieuwe bestemming pand Hudson’s Bay

Goed nieuws voor winkelend Rotterdam. Het enorme pand aan de kop van de koopgoot dat sinds het vertrek van Hudson’s Bay leegstaat, heeft een nieuwe eigenaar. De Beursgallery met een totale oppervlakte van zo’n 30.000 m2 is gekocht door een fonds van investeerders en vastgoedontwikkelaars dat wordt beheerd door investeringsmaatschappij Angelo Gordon, meldt vastgoedmarkt. De nieuwe eigenaren willen het gebouw ‘transformeren van een warenhuis tot een aantrekkelijk multifunctioneel gebouw’. Wat dit precies betekent wordt niet duidelijk uit het interview, maar Marcel Hertig, de vice-president van Angelo Gordon belooft ‘het complex op relatief korte termijn te transformeren tot een bruisende locatie’.

Geen dreiging corona in Hilversum

De collega’s op het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum van de medewerker die het coronavirus heeft, hebben geen gevaar gelopen op besmetting. De man is tijdens de besmettelijke fase niet op het hoofdkantoor geweest. Dat heeft nader onderzoek van de GGD Gooi en Vechtstreek uitgewezen, meldt de Gooi en Eemlander. Nike besloot op maandag en dinsdag wereldwijd alle kantoren uit voorzorgsmaatregel dicht te gooien nadat bij een medewerker het coronavirus was vastgesteld.

Nieuwe winkel Veja

Het Franse sneakermerk Veja heeft een vestiging in de wijk Nolita in New York geopend. Het is de eerste winkel van het merk in de Verenigde Staten. “De gekozen locatie aan Mulberry Street heeft een soortgelijk gevoel als de buurten in Parijs waar wij vandaan komen”, zegt François Morillion, mede-oprichter van Veja in een persbericht. Volgens het duurzame dna van het merk is de winkel helemaal ingericht met materialen die zijn hergebruikt en de elektriciteit wordt opgewekt vanuit asbest.

Nieuw merk Quince & Zoe Karssen

Quince en Zoe Karssen, het duo achter het t-shirtmerk Zoe Karssen, hebben op de Amsterdam Fashion Week een nieuw vrouwenmodelabel gelanceerd onder de naam Gaïa Gaïa. Volgens het persbericht bestaan de collecties uit ‘shirts en sweats van hoogwaardige kwaliteit met een casual en vrouwelijke signatuur’. Gaïa Gaïa zal niet twee keer per jaar een collectie uitbrengen, maar gaat op korte termijn werken met verschillende drops. Op 12 maart 2020 staat de eerste drop online.

Zoe en Quince Karssen bij de lancering van Gaïa Gaïa op 5 maart 2020 tijdens de AFW. Beeld: Peter Stigter

Omoda opent in drie panden Van Engelen Schoenen

Omoda gaat verder met drie vestigingen van het failliete Engelen Schoenen, meldt Schoenvisie op de website. De winkels worden naar verwachting binnen twee tot drie weken als Omoda-filialen heropend. Het gaat om de winkels in Deventer, Doetinchem en Zutphen. De winkels van Engelen Schoenen in Amersfoort en Zwolle gaan niet mee in de overname, waarschijnlijk omdat Omoda in deze steden al vestigingen heeft.

Eind februari werd al bekend dat één partij het merendeel van de failliete Engelen-winkels zou overnemen onder een andere naam, maar toen was nog niet bekend dat het om Omoda ging.

Aantal faillissementen stijgt verder

Wereldwijd zal het aantal faillissementen dit jaar met 2% toenemen, voorspelt kredietverzekeraar Atradius in de faillissementsvooruitzichten voor 2020. Dit is een flinke stijging ten opzichte van 2019 (+1,4%). Dat geldt vooral voor Zuidoost-Azië, waar het aantal faillissementen in 2020 naar verwachting het sterkst zal toenemen (+4,2%). Het coronavirus raakt de Chinese economie en verstoort lokale bevoorradingsketens. Zowel in West-Europa als Noord-Amerika is sprake van een stijging van 2%.

Voor Nederland ligt een toename van 3% in het vooruitzicht. In Nederland was in 2019 sprake van een keerpunt. Na een zeer sterke afname in de voorgaande jaren deed zich voor het eerst een stijging voor van het aantal faillissementen (+3,5%). Dit jaar zijn de vooruitzichten opnieuw verslechterd. Hiermee lijkt definitief een einde te zijn gekomen aan een periode waarin het aantal faillissementen telkens een jaar-op-jaar daling liet zien. De groeivertraging van de Nederlandse economie is hiervan de belangrijkste oorzaak.