TOP

Nieuwe arbeidswet, omzet kledingwinkels gedaald in juni, sterke groei Hermès

De nieuwe Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden van kracht moet de positie van werknemers verbeteren. Na maanden van hoge omzetplussen ten opzichte van het jaar ervoor stagneert de inhaalgroei van mode- en schoenenwinkels in juni. En luxeconcern Hermès rapporteert sterke groeicijfers over de eerste helft van 2022. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 1 augustus 2022.

Beeld: Hermes door L’Estrop

Nieuwe arbeidswet: wat verandert er?

Per vandaag (1 augustus 2022) is de nieuwe Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden van kracht. Die moet de inhoud van het werk vooraf transparanter en beter voorspelbaar te maken, wat vooral de positie van werknemers moet verbeteren.

Zo wordt de informatieverplichting van de werkgever uitgebreid met de locaties en tijden waarop wordt gewerkt. Verder mag geen terugbetalingsbeding voor verplichte opleidingen meer worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. De wet beperkt ook de mogelijkheid van de werkgever om de werknemer te verbieden elders te werken, tenzij hij daarvoor een objectieve rechtvaardigingsgrond heeft, zoals bijvoorbeeld de Arbeidstijdenwet of de bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

De richtlijn bepaalt verder dat de werknemer de werkgever kan verzoeken om een meer voorspelbare arbeidsrelatie, waarbij de werkgever verplicht is binnen een maand (kleine werkgevers tot 10 werknemers binnen drie maanden) te reageren. Verder wordt de positie van werknemers die werken op grond van een geheel of grotendeels onvoorspelbaar werkpatroon versterkt, bijvoorbeeld door het vastleggen van referentiedagen. Daarbuiten is de werknemer niet verplicht te komen werken. Sowieso moeten de werkdagen minimaal 4 dagen van tevoren bekend worden gemaakt. Alle wijzigingen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Hans van Puck & Hans overleden

Modeontwerper en fotograaf Hans Kemmink is op 31 juli op 75-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft Het Parool op basis van een Instagram-bericht van zijn dochter Carmen. Kemmink runde samen met zijn vrouw Puck Kroon van 1968 tot 1998 het bekende modelabel Puck & Hans. Ze hadden ooit drie winkels in Nederland: in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Ze verkochten er hun eigen collectie, maar bijvoorbeeld ook Yohji Yamamoto, Kenzo en Jean Paul Gaultier.

Ze wonnen de prestigieuze modeprijs Fil d’Or en kregen de Max Heymans-ring voor hun belangrijke bijdrage aan de Nederlandse modewereld. Vanwege hun toonaangevende rol in de mode is het echtpaar in 1998 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2019 werd nog een documentaire over het modeduo uitgebracht: Puck & Hans – made in Holland. Regisseur Peter Wingender volgde het modeduo een jaar lang in de aanloop naar hun overzichtstentoonstelling in het Amsterdam Museum. Na zijn carrière als ontwerper ging Hans Kemmink aan de slag als fotograaf.

Omzet kledingwinkels gedaald in juni

Na maanden van hoge omzetplussen ten opzichte van het jaar ervoor – al komt dat vooral door de lockdown in 2021 – stagneert de inhaalgroei van mode- en schoenenwinkels in juni, blijkt uit cijfers van het CBS. Kledingwinkels hebben afgelopen juni 3,4 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder, schoenen- en lederwarenzaken leverden ongeveer 5 procent in. De omzet van de non-food detailhandel als geheel kromp in juni 2022 met 3 procent. Online werd ook minder verkocht: de omzet was afgelopen juni 6,5 procent lager dan in 2021. De online kledingomzet daalde met 4,8 procent, tegen een plus van ruim 16 procent in mei 2022.

New Cotton Project op de helft

Het driejarige New Cotton Project heeft een update gedeeld nu het project op de helft is. Belangrijkste wapenfeit is dat dit najaar de kleding van Infinna in de winkels ligt bij Adidas en H&M. In het New Cotton Project werken 12 organisaties, waaronder Fashion for Good, met subsisie van de EU aan een circulair model voor commerciële kledingproductie op Europees niveau.

De Infinited Fiber Company is één van de initiatiefnemers van het project. Dit Finse bedrijf zet grondstoffen produceert de textielvezel Infinna uit textielafval. De tussentijdse update van het project meldt verschillende uitdagingen en kansen voor de toekomst. Zo is er een gebrek aan een uniforme manier om textielafval te sorteren. Verplichte rapportagevereisten voor vezelsamenstelling in textielproducten zou kunnen helpen bij het beoordelen van de recycleerbaarheid van materialen. Ook zou het gebruik van elastaan, meerdere lagen van verschillende soorten textiel en onnodige vezelmengsels moeten worden geminimaliseerd. Daarnaast valt er ook nog wat te winnen wat betreft het bewustzijn en de houding van de consument.

Sterke groei Hermès

Luxeconcern Hermès rapporteert sterke groeicijfers over de eerste helft van 2022. De omzet steeg met 23% (gecorrigeerd voor fluctuerende wisselkoersen) naar € 5,48 miljard. De nettowinst steeg met 40% naar €1,6 miljard. Alle geografische gebieden boekten een sterke groei, met een sterke veerkracht van Azië ondanks de lockdowns in China. Zowel de retailomzet (+23%) als de groothandelsactiviteiten (+25%) groeiden. Op het niveau van de productgroepen vallen de stijgingen op in de divisies Horloges (+55%), Ready-to-Wear en Accessories (+36%) en Overige, waaronder Wonen en Sieraden (+33%).