TOP

New Balance, Skechers en Asics voeden de hardloopmanie

De een introduceert voor het eerst een hardloopschoen, de ander viert het 25-jarig bestaan van de meest populaire hardloopschoen uit het assortiment. En een derde heeft na een zoektocht van 2 jaar een nieuw, superlicht materiaal voor de zool ontdekt. Hardloopmerken doen er alles aan om de hardloopmanie te blijven voeden. Een overzicht van de laatste innovaties.

Hardloopmerken stoppen veel tijd en geld in het ontwikkelen van goede demping. Waarom? Omdat de voet van een hardloper de grond raakt met een kracht die vier keer zijn lichaamsgewicht bedraagt. Veel beginnende hardlopers lopen dan ook een hoger risico op blessures dan ervaren lopers en topatleten. Met de komst van barefoot running zijn tal van merken tevens hun pijlers gaan richten op het ontwikkelen van über lichte hardloopschoenen.

Lichte én dempende zool

New Balance begon twee jaar geleden een zoektocht naar een lichte en dempende zool. De oplossing vond het merk in een nieuw materiaal voor de zool dat Revlite heet. Het is een nieuwe rubbersamenstelling, dat dezelfde demping en stabiliteit geeft, en de helft minder weegt. De New Balance hardloopschoen 890 weegt namelijk maar 275 gram. Dat is 50 gram lichter dan het vorige New Balance model. De 890 is de eerste schoen van New Balance met Revlite. Het model is in klassieke hardloopkleuren (blauw, grijs en rood, of zwart en geel) te krijgen, maar ook in een limited Rainbow edition.

Hard lopen met Skechers

Het Amerikaanse merk Skechers heeft ook de hardloopmarkt ontdekt. Begin dit jaar introduceerde het merk haar allereerste hardloopschoen en eind dit jaar lanceert het de Skechers Gorun. Skechers Gorun is een nieuwe, lichtgewichtlijn van minimalistische sportschoenen die uitgerust zijn met de mid-foot striketechnologie en Go-impulssensoren. Door de strategische plaatsing van de impulssensoren bewegen de sensoren op de buitenzool samen en afzonderlijk van elkaar en wordt er tegelijkertijd een sensorische feedback naar de hersenen verstuurd. Deze dynamische interactie zorgt voor een meer natuurlijke en responsieve manier van rennen.

Blootsvoets gevoel

De lage hiel zorgt ervoor dat de Skechers Gorun-schoenen zich dichter bij de grond bevinden, waardoor er een natuurlijke ervaring van blootsvoets rennen ontstaat. Meer ruimte voor de voorvoet draagt bij aan dit gevoel, doordat er extra ruimte is om de tenen te kunnen spreiden, meer grip te krijgen en de voet af te zetten. Bij het ontwerp van deze Skechers hardloopschoen is het gewicht van de materialen zo veel mogelijk beperkt. De geïntegreerde inlegzool van Ortholite verhindert geurtjes en voorkomt slippen.

Gel vermindert blessures

Voor ervaren hardloopmerk Asics speelt de gel-technologie al 25 jaar een absoluut leidende rol op het vlak van demping en draagt het zo bij tot de vermindering van de kans op een blessure. Volgens Asics zit gel in specifieke delen van de schoen, waar de impact het grootst is. In de meeste gevallen is dit de hiel en de bal van de voet. Gel verdeelt de schok door de verticale krachten in horizontale om te zetten, waardoor de beweging van de voet vergemakkelijkt en de gewrichten beschermd worden zonder dat de schoen aan stabiliteit moet inleveren. Om het 25-jarig bestaan van gel te vieren, heeft Asics de wereldberoemde fotograaf Bart Oomes uitgenodigd om een iconische foto te maken. Asics selecteerde de GT-2160 voor de foto, omdat de GT-II serie in 1986 één van de eerste schoenen met de gel-technologie was en nu een populaire hardloopschoen in Europa is.