TOP

Neppe merkkleding steeds makkelijker te krijgen

Door het internet is het een eitje geworden namaakmerkkleding te kopen, zo bleek een aantal weken geleden uit onderzoek van Tubantia. EditieNL nam de proef op de som en maakte er een video van.

De handel in imitaties van merkkleding is van markten en de Beverwijkse Bazaar verplaatst naar het internet: anno 2015 is nepkleding heel makkelijk te koop via Instagram, Marktplaats of Facebook. Dit vertelt Ronald Brohm, directeur van React, een stichting tegen neppe merkkleding tegen EditieNL.

Een aantal weken geleden bleek ook al uit onderzoek van de Twentse krant Tubantia dat er in Twente steeds meer gehandeld wordt in namaakmerkkleding. Een journalist van EditieNL nam de proef op de som en kocht een paar Louboutains via Marktplaats. Steef van Striphout ging met verborgen camera’s op zijn tas naar een verlaten bedrijventerrein om daar zijn neppe Louboutains in handen te nemen voor 110 euro in plaats van 600 euro. Achteraf blijken de schoenen uiteraard een imitatie te zijn.

Dat de handel inderdaad toeneemt blijkt uit cijfers van de douane: zij hebben in 2014 vijf keer meer imitatie merkkleding aangetroffen. Het aantal namaakkledingstukken was in 2013 namelijk 45.000, terwijl het in 2014 is gestegen naar 202.000.

De retailer die de echte versie van de merk producten verkoopt is hier de dupe van. Hoeveel schade de winkeliers hier daadwerkelijk van ondervinden is onbekend.

Bekijk hier het filmpje van EditieNL.