TOP

Nederlands label IF Denim gaat voor eerste winkel in Europa met alleen upcycled denim

Het jonge denimlabel IF Denim uit Rotterdam maakt nieuwe items van oude jeans. Upcycling is volgens oprichters Yanto Drogt en Sharifa Isa de toekomst. Zelf zetten ze er vol op in: ze willen wholesale erbij betrekken en er zijn plannen voor twee winkels.

Foto’s: IF Denim

Yanto Drogt en Sharifa Isa (zie foto hieronder), getrouwd, zijn IF Denim gestart in 2018. Voordat ze dit oprichtten, runden ze elk hun eigen jeanslabel. Drogt had zijn een eigen denim schoenenmerk, Blue Days Footwear, en zijn vrouw maakte patchwork tassen van denim onder de merknaam Daily Bags. Dat werd niet meteen een commercieel succes, vertelt de ondernemer. “Ik merkte dat retailers niet klaar waren voor onze producten; de afzet was niet voldoende. Daarop besloten we kleding te gaan maken van oude jeans en deadstock denimstoffen.”

Yanto Drogt en Sharifa Isa, oprichters van IF Denim. Foto: privébeeld.

Collabs

Duurzaamheid is de basis van IF Denim. De collectie wordt gemaakt van gebruikte en afgeschreven jeans van verschillende merken, zoals die van MUD Jeans en Amsterdenim. Ook krijgen de Drogt en Isa gedragen jeans van kennissen, vrienden en familie. Daarvan maken ze unieke items, naast eigen design ook gepersonaliseerde kleding in opdracht voor klanten. Daarnaast gaat IF Denim geregeld collabs aan met andere jeanslabels, verteltDrogt: “Voor de aankomende Amsterdam Denim Days op 22 en 23 april lanceren we bijvoorbeeld een bucket hat samen met Amsterdenim, waarbij er van oude voorraad jeans van dat merk gelimiteerde bucket hats zijn gemaakt.”

Dobermann

Verder heeft IF denim onlangs een capsulecollectie gelanceerd die bestaat uit verschillende type jackets en een patchwork bodyvest. Van alle items is één maat gemaakt, van S tot en met XL. “Vooral op dat bodyvest hebben we zoveel goede reacties gekregen. Mensen vinden het uniek en stoer. Dat geldt ook voor het denim jacket, waar Sharifa op de achterkant een Dobermann heeft geborduurd.”

Wensenlijstje

De capsulecollectie is te koop via hun eigen website. Verkoop via wholesale staat nog steeds op het wensenlijstje, daar is echter een andere manier van produceren voor nodig, zegt Drogt. “We hebben nu één fysiek verkooppunt in Roosendaal en we zouden meer willen, maar blijft lastig als je one of a kind producten maakt. We moeten nog uitzoeken hoe we een basiscollectie van upcylced denim voor inkoop zouden kunnen combineren met die unieke items. Het is beide arbeidsintensief.”

Winkel

Naast wholesale richten IF Denim zich op een eigen verkooppunt. “We zijn momenteel in gesprek met de gemeente Rotterdam. We hopen subsidie vrijkomt voor het upcyclen van denim en zo toe te werken naar een eigen winkel waar we ook jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt bij kunnen betrekken. We willen ze betrekken in het ondernemen en het maakproces, verder willen we proberen om in samenwerking met scholen een traject op te zetten voor meer productie. Als het allemaal lukt, dan denk ik dat we de eerste upcycleddenimwinkel in Europa zullen zijn. Ik hoop dat het volgend jaar kan staan.”

Denimbloed

Op deze manier hopen Isa en Drogt iets toe te voegen aan zowel het assortiment van de retailer als de garderobe van de consument. “Overproductie is momenteel het grootste probleem”, licht Drogt toe. “Onze oproep is dan ook aan de consument, de kledingindustrie en de overheid om zich samen in te zetten tegen de overproductie en overconsumptie van nieuwe kleding om zo creatiever om te gaan met bestaande kleding, upcyclen is hierin de perfecte manier om textiel te verwerken.” Daarbij houden ze het zelf puur bij denim, zegt hij tot slot: “Ik ben jeansfreak, denimbloed stroomt door mijn lichaam.”