TOP

Mysteryshopper: Seventytoo in IJsselstein*

De Benschopperstraat is de slagader van IJsselstein. Eeuwenlang de verbindingsweg naar Benschop, nu een drukke winkelstraat. Hier bezoekt de Mystery shopper jeansspeciaalzaak Seventytoo.

Facts

Adres:Benschopperstraat 29, IJsselstein

Aantal winkels: één.

Merken: Circle of Trust, Cowboys Belt, Denham, Goosecraft, G-star, Maision Scotch, Moström, PME Legend, Replay, Scotch&Soda, Sisters Point en Superdry.

Doelgroep: mannen en vrouwen van 18 tot ongeveer 45 jaar met een casual, maar toch fashionable kledingstijl.

Tijdens de wekelijks marktdag gaan wij naar jeanswinkel Seventytoo, al ruim tien jaar gevestigd aan de belangrijkste winkelstraat in IJsselstein. Ondanks de drukte op de markt, die in deze doorgaande winkelstraat wordt gehouden, is het pand van de jeansspecialist eenvoudig te vinden. Als eerste aankondiging staat er ruim drie meter voor de winkel, midden op de straat, een groot displaybord met daarop een verwijzing naar de collecties in de winkel van Seventytoo. Onze blik gaat automatisch naar de winkel. Boven de ramen van een authentiek ogend pandje zien we vier keurige donkerblauwe markiezen met daarboven in strakke letters de naam Seventytoo. Voor de deur staat, geheel in stijl, een witte Vespascooter voorzien van een grafische tekening of verbeelding van de naam Seventytoo. Onder de buitenste zijden van de markiezen hangen borden met daarop alle merken die in de winkel worden verkocht. Aan weerszijden van de ingang staat een etalagefiguur.


Concept/interieur
 

We gaan naar binnen. De inrichting oogt industrieel. Het pand is langwerpig met achterin, om de hoek, nog een grote vierkante extra winkelruimte. De plafonds zijn hoog, de leidingen erlangs zijn niet weggewerkt. Het meubilair is gemaakt van stalen buizen met grijze planken. Met deze materialen zou het een kille bedoening kunnen worden, maar in de winkel zijn een aantal sfeerbepalende elementen toegevoegd die dit voorkomen. Vooral de zandkleurige vloer en achterin de houten vloer geven een warm effect. Verder staat er voorin de winkel een ouderwetse vitrinetoonbank die als decoratieve presentatie dienstdoet. De counter is gemaakt van steigerhout, een schoenenpresentatie is gemaakt van geroest metaal en achterin de winkel staat een enorme houten kast. Er is ook nog trapje waarmee je de bovenste planken van de jeansvakken kunt bereiken. In de paskamer staat een originele poef van jeans. Bijzonder en gezichtsbepalend zijn de grote industriële fabriekslampen in de winkel.

Cijfer: 8

Visual merchandising  

Ondanks de drukte in de winkel – waarschijnlijk mede veroorzaakt door de marktdag – en de enorme omvang van het aanbod is de hele winkel goed verzorgd. Er is keurig gevakt. De collecties hangen op merk bij elkaar, zodat elk merk in zijn eigen sfeer tot zijn recht komt. Boven de vakken hangen jeans aan haken. Boven de vrouwencollecties zijn smaakvolle presentaties gemaakt en op verschillende plaatsen in de winkel staan etalagefiguren die hip zijn aangekleed. Door de verschillende presentaties en de veelheid van indrukken geeft de winkel zijn geheimen pas prijs als je hem een paar keer hebt doorkruist.

Cijfer: 9

Service

Tijdens ons bezoek zijn er vier winkelmedewerkers bezig met klanten. Eigenlijk lopen er voortdurend klanten in en uit. Bij binnenkomst worden we snel opgemerkt en begroet. Een medewerker maakt gericht contact en zegt dat we met eventuele vragen bij haar terechtkunnen. Daarna hebben we haar niet meer gesproken. We zijn met een aantal kledingstukken de paskamer in gegaan. Pas na een paar keer heen en weer te zijn gelopen met kleding komt er een andere medewerker naar ons toe. Zij laat ons verschillende items zien, maar niet de dingen die we feitelijk zoeken. Het is lichtelijk frustrerend dat ze geen gerichte vragen stelt.

Cijfer: 5

Assortiment  

Het aanbod is modieus, met merken die op dit moment erg gewild zijn als Anerkjendt, Denham, Goosecraft, Maison Scotch en Superdry. De winkel heeft zonder twijfel een goede smaak. De uitstraling van de trendy merken brengt het risico met zich mee dat je je als 35-plusser al snel niet meer op je plek voelt in deze winkel. Maar gelukkig heeft Seventytoo ook een grote hoeveelheid merken als G-star en PME legend. Al met al kan hier een brede klantgroep worden bediend. Een collectie die volledig aansluit bij de huidige trends zonder daarbij in te boeten aan kwaliteit en stijl.

Cijfer: 9

Etalage

Ondanks de markiezen boven de ramen zijn de etalages vanwege het formaat en het directe zonlicht nauwelijks zichtbaar. De etalages zijn simpel en de mannequins goed aangekleed. De mannelijke en vrouwelijke etalagefiguur voor de entree en de banners met alle merken erop zijn van essentieel belang. Zonder deze eyecatchers aan de buitenkant zou de aantrekkingskracht van de winkel behoorlijk minder zijn. De etalages op zich zijn, ondanks de inspanningen, niet noemenswaardig.

Cijfer: 6

Eindoordeel

Jeanswinkel Seventytoo heeft een opvallend eigen gezicht. In de winkel voel je de bevlogenheid voor het vak, het gaat bij Seventytoo om smaak en kwaliteit maar wel met een rauw randje erlangs, stoer maar met een zacht hart. Er staat in IJsselstein een winkel die het wat spannende inkoopkeuzes betreft prima zou doen in de grote stad. Jammer dat de medewerker die ons welwillend wilde helpen, verzandde in het doelloos laten zien van allerlei kledingstukken, en nog meer kledingstukken. De kwaliteit en het enthousiasme die afspatten van het interieur, de visual merchandising en de collecties zien wij helaas te weinig terug in de service.