TOP

Modint stelt vragen bij voorgenomen fusie Euretco en Intres

Ondernemersorganisatie Modint heeft zich via de NMa gemengd in de voorgenomen fusie tussen de retailserviceorganisaties Euretco Holding en Intres.

In een brief aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wijst brancheorganisatie Modint er op dat de vergoedingen die leveranciers voor de dienstverlening door de retailserviceorganisaties moeten betalen, de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Volgens Modint is er sprake van een stijging van deze zogeheten ‘functievergoeding’ met 100% (van 1% naar 2% van de transactiewaarde).

Functievergoeding

De brancheorganisatie gaat ervan uit dat de voorgenomen concentratie van Euretco en Intres zal bijdragen aan voldoende schaalvoordelen om deze trend om te buigen en de functievergoeding te verlagen. Hierdoor kunnen leveranciers eventueel noodzakelijke prijsstijgingen zo beperkt mogelijk houden.

Retailpay

Tenslotte vraagt Modint zich af welke effecten de voorgenomen concentratie heeft ten aanzien van Retailpay. Beide organisaties zijn voor 50% aandeelhouder in Retailpay (dat de de centrale betalingen van retailers aan leveranciers regelt).

Positief

Volgens Modint-directeur Han Bekke is Modint positief over de voorgenomen fusie. “We hebben geen enkel bezwaar tegen het samengaan van Euretco en Intres. De brief die we hebben gestuurd naar de NMa heeft een vriendelijke toon. We hebben een goede relatie met de inkooporganisaties, maar de functievergoeding is altijd een gevoelig punt geweest tussen ons. Wij spreken in de brief de verwachting uit dat deze vergoeding door schaalvoordelen na de fusie zal afvlakken of zelfs dalen.”

Uitspraak NMa

De fusie tussen Euretco en Intres is nog niet definitief. De voorwaarden van de voorgenomen fusie zijn voorgelegd aan de NMa, die hierover een uitspraak moet doen.