TOP

Modewinkels komen tóch in aanmerking voor TOGS-regeling

De overheid heeft zaterdag bekendgemaakt dat de TOGS-regeling ook voor winkelondernemers beschikbaar komt. Op vrijdagavond ontstond erg veel ophef omdat moderetailers geen aanspraak op de regeling konden maken.

Inretail laat weten in een persbericht: ‘Na verbijstering nu blijdschap bij winkelondernemers in de branches die Inretail vertegenwoordigt.’ De overheid maakte zaterdagavond bekend dat de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) ook voor winkelondernemers beschikbaar komt. “Wij zijn blij met de erkenning dat de winkelsector ook rechtstreeks getroffen is,” aldus de brancheorganisatie. Winkelondernemers kunnen zich vanaf 30 maart melden voor de tegemoetkoming van € 4.000 uit de TOGS-regeling.

Ophef

Vrijdagavond ontstond er veel ophef omdat winkelondernemers buiten de regeling zouden vallen. De branche reageerde verbijsterd. Op sociale media, waaronder het bericht op de Facebookpagina van Textilia, barstte een storm van woedende reacties los.

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) hebben tot de uitbreiding besloten ‘op basis van de sinds vrijdag gedane aanvragen voor de TOGS en de recente acute, negatieve ontwikkelingen van winkelomzetten’, zo valt te lezen in een persbericht van de overheid.

‘Uitzonderlijke tijden’

“Het zijn uitzonderlijke tijden die grote gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom heeft het kabinet bij de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie ook meteen gezegd dat dit pakket nooit stilstaat. Ondernemers in de sector non-food kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot social distancing. Omdat ze hard getroffen worden verruimen we de regeling”, aldus de bewindspersonen van EZK in het persbericht.

Via de regeling TOGS kunnen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. Voor doorlopende kosten voor personeel heeft het kabinet andere maatregelen getroffen die ook onderdeel uitmaken van het Noodpakket voor banen en economie.

Actuele lijst met branches op 30 maart

Op de website rvo.nl/tegemoetkomingcorona staat welke ondernemers gebruik kunnen maken van de TOGS-regeling. De lijst met branches en sectoren wordt maandag 30 maart geactualiseerd, aldus het persbericht van de Rijksoverheid.

Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het Handelsregister kunnen dit melden bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl. Wiebes en Keijzer laten weten: “Als ondernemers door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te vallen, zullen we dat per geval bekijken. Die flexibiliteit is er. Nogmaals: het zijn uitzonderlijke en ruige tijden, daarom doen we wat nodig is’”.

NOW-regeling

Als de loketten voor de NOW-regeling voor werktijdverkorting open gaan, zullen zich ook daar vele duizenden retailers melden. Sinds de uitbraak van het coronavirus moesten talloze winkels en ketens hun deuren te sluiten.