TOP

Modestage over de grens: Sophie Mackenzie in Australië

Textilia spreekt de komende tijd elke week een student van de opleiding Modemanagement in Doorn over zijn of haar ervaringen tijdens een stage in het buitenland. Deze week is dat TMO-studente Sophie Mackenzie. De 21-jarige Sophie zit in haar laatste jaar van de opleiding en heeft stage gelopen bij Sixhands in Australië.

Waarom ben je stage gaan lopen in Australië?
“Ik wist niet zo goed wat ik wilde doen en ik kon in Nederland geen leuke bedrijf vinden. Omdat ik in Nederland dus niets kon vinden dacht ik ‘dan maar in het buitenland’.Ik vond de site stagehuis.nl die stages regelde in Australië. Ik heb heel lang getwijfeld. Uiteindelijk zij mijn moeder ‘wat wil je nou’? Je moet nu toch een keuze maken. Toen dacht ja waarom ook niet. We gaan er gewoon voor!”

Wat voor bedrijf is Sixhands en waarom juist bij dat bedrijf?
“Bij Sixhands ontwerpen drie mensen designs en verkopen dit aan de modebranche in Sydney. Daar worden de ontwerpen op kleding en sinds 2008 ook op meubels, kleden en behang bedrukt. De mensen van stagehuis.nl hebben het bedrijf uitgezocht. Het werd mij eigenlijk zo in de schoot geworpen.”

Wat voor opdrachten moest je doen?
“Ik moest de drie ontwerpers zoveel mogelijk werk uit handen zou nemen. Zo belde ik klanten om onze nieuwe collectie te promoten en zien te verkopen. Ook belde ik klanten om te vragen waar de betaling bleef. Daarnaast had ik veel meetings met klanten om ze te leren kennen en deed ik wat gemakkelijke taken zoals de showroom netjes houden. De leukste opdracht was in mijn laatste maand. Het bedrijf had speciale edities van vloerkleden ontworpen en wilde deze gaan showen in Sydney. Ik moest zorgen voor een geschikte plaats voor de tentoonstelling, spullen huren om alles aan te kleden, goodiebags maken, kleding van het personeel uitkiezen en uitnodigingen maken en versturen.”

Vond je sommige opdrachten niet eng?
“In het begin vond ik het heel eng om Engels te praten en vooral om klanten in het Engels op te bellen. Op een gegeven moment gaat het vanzelf. Je praat Engels, je denkt Engels en je droomt zelfs Engels! Voor één opdracht was ik aardig benauwd. Ik moest alleen naar een vergadering met nieuwe leveranciers om ons bedrijf te promoten en onze ontwerpen zien te verkopen. Het ging uiteindelijk heel goed en ik was dan ook heel trots op mezelf.”

Zijn er dingen in Australië die heel anders zijn dan hier in Nederland?
“Het bedrijfsleven is daar heel anders. Iedereen komt gewoon standaard elke dag te laat! Verder is iedereen heel relaxed en vriendelijk. Ze gaan met elkaar om, alsof ze al jaren vrienden zijn. Als er belangrijke klanten komen, gaan ze gewoon aan de bar een drankje drinken. Het maakt ze allemaal niets uit.”

Voelde jij je stagiaire of echt medewerker van het bedrijf?
“Ik voelde me totaal geen stagiaire. Ik wilde wel eens de afwas doen of kopjes wegzetten, dan zeiden ze gelijk dat ik omdat ik stagiaire was niet gelijk alle rotklusjes hoefde te doen. Ik voelde me echt als iemand die bij het bedrijf hoorde.”

Hoe is het je bevallen zolang in het buitenland?
“In het begin dacht ik wat nou als ik heimwee krijg? Gelukkig heb ik daar helemaal geen last van gehad. Alleen de eerste drie dagen moest ik heel erg wennen, maar dat ging zo over. Ik zat met vijftig Nederlanders in een huis en er was altijd wel iets te doen. We gingen vaak naar festivals en deden veel dingen samen. Vijftig mensen is echt super gezellig. Het enige nadeel was dat we in ploegendienst moesten eten aangezien we maar één keuken hadden!”

Wat heb je geleerd tijdens je stage?
“Ik ben veel zelfstandiger geworden. Ook ben ik erachter gekomen dat ik eigenlijk veel meer kan dan ik dacht. Ik heb gezien hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat, daar leer je echt heel veel van.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Het liefste ga ik na mijn studie een tijdje werken als floor- of shopmanager. Ik wil namelijk weer lekker gaan reizen. Ik ben 22 als ik klaar ben met school, ik weet dan echt niet wat ik de rest van mijn leven wil doen. Misschien manager van een winkel of een eigen winkel beginnen als ik wat meer ervaring heb. Ik wil geen zelfstandige merk. Doe mij maar een franchisewinkel zoals bijvoorbeeld de Rode winkel in Utrecht.”

 

Klik hier voor meer modestages over de grens