TOP

Modestage over de grens: Nicoline Vreezen in Thailand

Textilia spreekt de komende tijd elke week een student van de opleiding Modemanagement in Doorn over zijn of haar ervaringen tijdens een stage in het buitenland. Deze week is dat TMO-studente Nicoline Vreezen. De 24-jarige Nicoline zit in het derde jaar van de opleiding en loopt momenteel stage bij Zsiska Design Co in Cha-am, Thailand.

Waarom ben je stage gaan lopen in Thailand?
“Ik wilde graag internationale werkervaring op doen. Ik zie het als grote uitdaging en avontuur om dit alleen in een ver land te doen. Ik heb met mijn ouders al eerder in Singapore gewoond vanwege mijn vaders werk. Hierdoor was voor mij de drempel nog lager om stage te gaan lopen in het buitenland.”

Wat voor bedrijf is Zsiska Design en waarom juist dat bedrijf?
Zsiska Design is een fabriek in fashion sieraden die 100 procent met de hand worden gemaakt. Het is een Thais bedrijf met Nederlandse en internationale designers, maar heeft een Nederlands management. De sieraden die in de fabriek worden gemaakt worden onder de merknaam Zsiska verkocht in vijftien verschillende landen. Ik kende al mensen bij Zsiska, dat het gemakkelijker maakte. De sales/export manager is een oud klasgenoot van mij. Via hem heb ik mijn CV en motivatiebrief aan Siska kunnen geven.”

Wat voor opdrachten moet je doen?
“Op dit moment ben ik met een aantal opdrachten bezig. Ik ben een ‘brand manual’ aan het opzetten, ik ben bezig met de ontwikkeling van promotiemateriaal voor onze distributeurs, het schrijven van een nieuwsbrief en het verzamelen van nieuws voor de website. Ook ondersteun ik gedeeltelijk de salesafdeling. Daarnaast doe ik onderzoek naar de mogelijkheden voor het openen van een tweede Zsiska shop in Bangkok en ben ik gevraagd om een financieel onderzoek te doen naar plaatsen van Zsiska showcases in 5-sterrenhotels in Bangkok. De onderzoeken vind ik erg leuk en het is alleen maar leuker¬†en uitdagender nu ik speciaal naar Bangkok mag reizen.”

Vind je sommige opdrachten niet eng?
“Voor het onderzoek over de Zsiska showcase moet ik naar hotels toe om ze over te halen onze showcase te plaatsen. De eerste keer was ik heel zenuwachtig. In Nederland is het heel gewoon om je hand uit te steken en je voor te stellen, maar in Thailand buig je of doe je een ‘wai’ waarbij je je handen ook nog op een bepaalde hoogte moet houden.”

Zijn er dingen in Thailand die heel anders zijn dan hier in Nederland?
“Wat mij heel erg opviel is dat hier veel jonge vrouwen werken die thuis veel verantwoordelijkheid hebben met een groot huishouden. Wat ik opmerkelijk vind is dat wat er ook gebeurt ze blijven altijd lachen. Wat erg grappig is, is dat de stroom hier regelmatig uitvalt. De laatste keer zat er een heel dikke slang tussen de kabels en lag alles een half uur stil. Iedereen gaat daarna gewoon rustig verder als of er niets aan de hand is.”

Voel jij je als stagiair of echt als medewerker van het bedrijf?
“Ik voel me echt als medewerker van het bedrijf. De opdrachten die ik heb gekregen zijn niet zomaar opdrachten. Siksa Design heeft hier veel aan en in de toekomst misschien nog wel meer. Ze proberen mij overal bij te betrekken, mede hierdoor voel ik me ook verbonden als medewerker van Siska Design.”

Hoe bevalt het je tot nu toe zo lang in het buitenland?
“Ik vind het super om hier stage te lopen. Het is wel ver weg van Nederland, maar met een computer en internet is het toch weer heel dichtbij. Ik heb al eerder in het buitenland gewoond, dat maakt het gemakkelijker. Je moet gewoon dingen blijven ondernemen.”

Wat heb je tot nu toe geleerd tijdens je stage?
“Met de hulp van de productmanager heb ik zelf sieraden gemaakt om een idee te krijgen over hoe de productie gaat. Ik kwam toen veel in contact met het productieteam en zij hebben mij veel geleerd. Niet alleen over de productie, maar ook over hun cultuur en manier van leven. Door de grote variatie aan opdrachten leer ik eigenlijk van alles wel wat.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Inkoop en productie interesseren mij erg. Ik heb geen voorkeur voor een specifiek bedrijf. Door deze ervaring in het buitenland weet ik wel zeker dat ik tegen een baan in het buitenland zeker niet meteen nee zeg. Ik sta overal voor open.”

 

Klik hier voor meer modestages over de grens