TOP

Modestage over de grens: Nicole Aukema in China

Textilia heeft de afgelopen periode elke week een student van de opleiding Modemanagement in Doorn gesproken over zijn of haar ervaringen tijdens een stage in het buitenland. Deze week is dat TMO-studente Nicole Aukema. De 22-jarige Nicole zit in haar laatste jaar van de opleiding en heeft stage gelopen bij Online Design LTD in Shanghai, China. Voorlopig is dit de laatste aflevering.

Waarom ben je stage gaan lopen in Shanghai?
“Ik wilde graag een tijdje naar het buitenland om mezelf te ontwikkelen en internationale werkervaring op te doen. Azië was een gedeelte van de wereld waar ik nog nooit geweest was, maar wat me wel heel erg aantrok. Ik had nog twee andere stageopties in Indonesië, maar uiteindelijk werd ik eerder uitgekozen om in Shanghai stage te gaan lopen en ben ik hiervoor gegaan.”

Wat voor bedrijf is Online Design en waarom juist daar?
“Online Design LTD is een productiebedrijf voor verschillende (bekende) Europese kledingmerken. Een deel van het bedrijf maakt samples op verzoek van klanten en een ander deel maakt een eigen collectie waaruit verschillende Europese klanten hun keuze maken. Ik wilde heel graag de Chinese cultuur leren kennen en het is mooi meegenomen om dan een half jaar in een wereldstad als Shanghai te wonen, dus vandaar Online Design.”

Wat voor opdrachten moest je doen?
“Ik werkte op de sample development afdeling waar de collecties worden ontwikkeld. Een collectie begint altijd met verschillende moodboards die we moesten maken. Ik moest veel stoffen en accessoires zoeken voor de nieuwe samples en daarbij hoort natuurlijk de stoffen bestellen bij de verschillende fabrieken. Daarnaast moest ik vergelijkbare stoffen zoeken als een Europese klant een stukje stof had opgestuurd dat ze graag wilden hebben of bijvoorbeeld een stoffenmap aanleggen voor de nieuwste zomer- of winterstoffen, de laatste trends wat betreft stoffen werden vaak aangegeven vanuit Europa.”

Wat vond je de leukste opdracht?
“Het maken van de moodboards en de brainstormsessies voor de nieuwe collecties die daarop volgde, omdat ik hier goed mijn creativiteit in kwijt kon. Ook omdat het natuurlijk erg leuk is om te kunnen meedenken over welke kledingstukken er gemaakt worden.”

Vond je sommige opdrachten moeilijk?
Eén van mijn taken hield in dat ik contact moest onderhouden met Chinese fabrieken voor het bestellen van stoffen. Daarbij had ik last van een taalbarrière. Vaak spraken de mensen geen Engels waardoor ik het uit handen moest geven, wat ik wel moeilijk vond. In het begin was ik ook te naïef. Dan belde ik een fabriek op om een stof te bestellen, waar mij vervolgens werd gemeld dat de stof niet op voorraad was. Dan belde mijn begeleidster nog een keer in het Chinees en toen was het er wel gewoon.”

Zijn er dingen in China die heel anders zijn dan hier?
“In China staat werk voorop, het is dus ook hard werken. De werkdagen waren vaak lang, soms zelfs van 9 tot 9. Overwerken wordt wel als normaal beschouwd daar. Iets anders is dat Chinezen vaak tegen elkaar schreeuwen, ze lopen niet even naar elkaar toe maar schreeuwen gezellig door de hele werkruimte en het liefst allemaal door elkaar zonder iemand uit te laten praten. Soms leek het wel of je in een kippenhok zat.”

Voelde jij je stagiair of meer medewerker van het bedrijf?
“Ik voelde me zeker een medewerker. Natuurlijk zijn er minder leuke klusjes die gauw op de stagiaire worden afgeschoven, maar vaak moesten andere medewerkers ook mee helpen. Tijdens brainstormsessies werd mijn mening ook echt gehoord en vaak gebruikt. Ik kreeg ook steeds meer verantwoordelijkheid. Aan het einde van de stage regelde ik zelfs ongeveer in mijn eentje, van sample development, van alles voor een nieuw Europees merk dat er pas was bijgekomen.”

Hoe is het je bevallen zo lang in het buitenland?
“Best wel goed. Ik miste thuis natuurlijk wel, maar er waren ook veel Nederlanders in het bedrijf, dat scheelt wel. Verder waren er twee andere stagiaires van TMO, waar ik ook mee in een appartement woonde. Dat maakt het wel een stukje gemakkelijker. Ik vond het fijn om op eigen benen te staan en heb er zeker geen spijt van als ik er nu op terug kijk.”

Wat heb je geleerd tijdens je stage?
“Ik heb vooral veel stofkennis opgedaan. Ik werkte daar veel mee. Ook heb ik geleerd om structureel te werken en systemen aan te brengen. Daarnaast ben ik zelfstandiger en zelfverzekerder geworden.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Ik heb verschillende plannen. In september wil ik een master gaan doen aan de hogeschool van de kunsten. Om als nog een stage in Jakarta te gaan lopen spreekt mij ook wel aan. Vanaf februari tot september wil ik gaan werken, een vreemde taal leren en gaan reizen. Genoeg plannen en opties dus. Wat het precies wordt, dat blijft nog even spannend.”