TOP

Modestage over de grens: Lizet Verheul in China

Textilia spreekt de komende tijd elke week een student van de opleiding Modemanagement in Doorn over zijn of haar ervaringen tijdens een stage in het buitenland. Deze week is dat TMO-studente Lizet Verheul. De 20-jarige Lizet is afgelopen september afgestudeerd en liep in haar laatste jaar stage bij Online Design in Shanghai, China.

Waarom ben je stage gaan lopen in Shanghai?
“In het buitenland kun je zoveel ervaring op doen en globalisering en andere culturen vind ik heel interessant. Landen als China, Thailand en Vietnam spreken mij heel erg aan. Via school kwam ik aan een stageplek in Shanghai. Er ging nog een studente naar Shanghai dus dat maakte het gelijk ook wat gezelliger en gemakkelijker.”

Wat voor bedrijf is Online Design en waarom juist dat bedrijf?
“Online Design is een textiel handelsbedrijf. Het is een klein bedrijf en je hebt er veel kansen. Het bedrijf is in China, maar het heeft Nederlandse managers. Toch fijn als je met iemand Nederlands kunt praten.”

Wat voor opdrachten moest je doen?
“Ik moest veel doen met grote Europese retailersketens. Ik was de tussenpersoon tussen inkoop en productie en moest vaak samples maken. Dit houdt in dat er vanuit Nederland of Spanje een stukje stof werd opgestuurd en daar moest ik dan verschillende varianten op vinden. Of er wordt een foto van een geruite winterjas opgestuurd en daarop gebaseerd moet een sample gemaakt worden. Met foto’s, accessoires en stukjes stof moest ik dan laten zien hoe het eruit zou gaan zien. Dat ging dan naar de buyers terug en zij gingen dan overleggen of de order werd geplaatst Altijd weer een spannend moment.”

Vond je sommige opdrachten niet eng?
“Nee. Je moet de dingen gewoon doen. Je hebt niets te verliezen. Moodboards maken en onderzoek doen vond ik alleen maar leuk. Het is creatief en afwisselend. Ik vond er niets engs aan. Er zijn wel een aantal dingen die ik frustrerend vond. Ik sprak bijvoorbeeld de taal niet. Ik kon in het begin met niemand communiceren, omdat niemand Engels sprak. Hierdoor moest ik de communicatie vaak door anderen laten doen. Dit vond ik wel erg vervelend.”

Zijn er dingen in Shanghai die heel anders zijn dan hier?
“Chinezen kopiëren wel veel, ook qua gedrag en dat is leuk om te zien. Grote verschillen in werkwijze zijn er natuurlijk wel. Een verschil is bijvoorbeeld dat Chinezen de dag beginnen met ruzie aan de telefoon.  Zodra diegene opneemt beginnen ze gelijk met drukzetten en dan kon het heel kantoor mee genieten. Daar moest ik in het begin toch wel even aan wennen, zo beginnen wij liever onze dag niet. Ook zijn de werktijden anders in verband met tijdsverschil met andere landen. Soms zat je tot negen uur op kantoor.”

Voelde jij je als stagiair of echt als medewerker van het bedrijf?
“Ik voelde mij echt als een medewerker, na twee weken vulde ik al een fulltime functie op. Die verantwoordelijkheid was super. Ook had ik het gevoel dat ik werd gewaardeerd, omdat ik alles snel oppikte.”

Hoe is het je bevallen zo lang in het buitenland?
“Heel goed. Ik zie me in de toekomst in het buitenland werken. Ik wil graag weer terug. Je leeft er gewoon naar toe. Met familie en vrienden had ik contact via skype en dan is thuis veel dichterbij dan je denkt. Ook is een aantal familieleden langs geweest. Ik woonde samen met een vriendin van mij uit Nederland dus dat maakte het allemaal veel gemakkelijker om op stap te gaan, de stad te verkennen, maar ook om op reis te gaan in China.”

Wat heb je geleerd tijdens je stage?
“Ik heb veel geleerd over de cultuur en dat je niet te veel vooroordelen moet hebben. Af en toe waren er wel eens botsingen en soms frustraties, maar daar moet je je gewoon niet teveel van aantrekken. Daaruit kun je juist hele positieve dingen halen. Daarnaast heb ik geleerd goed met stress om te gaan en deadlines te halen.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Ik wil graag weer naar het buitenland naar bijvoorbeeld Hong Kong, India of Vietnam. In Azië ligt echt mijn ambitie of een productieland waar het nog niet zo goed gaat. Productiewerk, met het product bezig zijn vind ik ontzettend leuk en een echte uitdaging. Ik zou ook graag als inkoper voor een merk aan de slag gaan.”  

 

Klik hier voor meer modestages over de grens