TOP

Moderetailers in Castricum: ‘Het zou het beste zijn als alles op slot gaat’

Ook bij Textilia wordt er op dit moment ook alleen nog maar thuis gewerkt en niet op de redactie. Een goed moment om eens een rondje te fietsen langs de modezaken in de eigen gemeente. In dit geval is de standplaats Castricum, een dorp met 35.000 inwoners een een stuk of 20 kleding- en schoenenwinkels. Hoe gaan de zaken? "Het zou het beste zijn als alles op slot gaat."

In het dorp Castricum zijn zo’n twintig mode- en schoenenwinkels. Die waren op maandag vrijwel allemaal open. Soms met maatregelen, zoals bij vrouwenmodewinkel Intercity Boutiques, waar maximaal tien mensen in de winkel mogen zijn. Maar komen er überhaupt nog wel klanten?

Bert en Vanessa van Berkum, de ondernemers achter vrouwen- en mannenmodewinkel Blue World en vrouwenmodewinkel Zinq gevestigd in het winkelcentrum van Castricum, maken na een aantal dagen de balans op. “Vrijdag was het hamsterdag bij de supermarkten en was het erg rustig in de winkel. Zaterdag viel het mee en hebben we een redelijke omzet gehaald”, zegt Vanessa. “Maar vandaag (maandag, red.) is de omzet drastisch omlaag gegaan. We hebben wel wat mensen binnen gehad, maar dat waren vooral klanten die bestellingen kwamen ophalen of iets kwamen ruilen.” Het ondernemersstel gaat werktijdverkorting aanvragen voor het personeel. “We hebben zes man in dienst, maar daar zijn er nu al twee van ziek”, aldus Bert.

Op slot

“Het zou het beste zijn als alles op slot gaat”, vindt Bert. “Als je dan in de derde week van april weer open kunt en je normale marges kunt draaien, dan valt het misschien nog mee.” De onzekere situatie in de retail die is ontstaan door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, wakkert de discussie rondom het invoeren van wettelijk vastgestelde uitverkoopmomenten weer aan. “Mochten we een aantal weken verplicht dicht moeten, dan zou het wel fijn zijn als iedereen dan ook pas op 1 juli met de uitverkoop begint”, zegt Vanessa. “Schrijf dat maar op.”

In zo’n vastgestelde uitverkoop ziet Marco van Hall niets. Van Hall is de eigenaar van vrouwen- en mannenmodewinkel Mull Mode in de Dorpsstraat in Castricum. “Hoe kun je een consument dwingen een hogere prijs te betalen? Je hebt concurrentie van buitenlandse partijen. En je kunt het ouderwets omzeilen door bijvoorbeeld een verbouwingsuitverkoop. Misschien dat je dat via een noodwet kan regelen, maar ik denk dat de overheid wel iets anders aan zijn hoofd heeft dan de uitverkoop aan banden te leggen.”

“Ik zie echt niets in een wettelijk vastgestelde uitverkoop”

Marco van Hall, eigenaar Mull Mode

Van Hall is het wel met Vanessa en Bert eens dat alle detailhandel op slot zou moeten. “Dan heb je een gelijk speelveld voor iedereen. Ook wordt de overheid dan gedwongen andere maatregelen te nemen. Nu heb je wel werktijdverkorting, maar de last ligt voor een groot deel bij de ondernemer.” Van Hall zou het liefst zien dat er een fonds voor ondernemers wordt opgestart, zoals in Amerika of Duitsland.

Mull Mode krijgt steun van een leverancier, die de betalingstermijn heeft opgerekt. Van Hall is verder erg blij met de support van Inretail. “Dat is superhandig. Op de website staan voorbeeldbrieven, voor bijvoorbeeld verhuurders. Daar ben ik echt mee geholpen.”

Social media

De Van Berkums willen voor hun winkel Blue World de komende periode nog actiever op social media zijn. “Meerdere keren per dag onze klanten informeren, moodboards maken. En dat combineren met bijvoorbeeld gratis bezorgen, door het zelf bij klanten langs te brengen.”

Van Hall zegt niet veel anders te gaan doen met social media of private shopping. “Dat deden we al. Als een klant ‘s avonds wil komen, dan kan dat gewoon. Het is supersympathiek hoor, al die acties van andere winkeliers. Maar het is niet meer dan een doekje voor het bloeden.”

Werktijdverkorting

Net als de Van Berkums en ongetwijfeld heel veel andere ondernemers gaat Van Hall werktijdverkorting aanvragen voor zijn werknemers. “Ik heb 15 personeelsleden in drie vestigingen. We staan nu met minder mensen in de winkel. Personeel neemt overuren op van de rekening-courant. En ik ga zelf meer in de winkel staan. We moeten er met elkaar doorheen komen. Ik heb ook een werknemer die al heeft aangeboden voor niks te komen werken als dat nodig mocht zijn. Wij proberen er altijd voor onze werknemers te zijn en het is mooi dat je dat nu terugkrijgt. Er wordt op dit moment veel gevraagd van mensen, ook emotioneel”

LEES HIER MEER OVER HET CORONAVIRUS EN DE MODERETAIL