TOP

Modelabel misbruikt naam Nelson Mandela

In Amerika is ophef ontstaan over het merk 446/64 Fashion dat het gevangenisnummer van Nelson Mandela gebruikt. Een woordvoerder van de oud-president van Zuid-Afrika bekritiseert het merk dat ook Mandela's naam zonder toestemming zou gebruiken.

Het modelabel 446/64 Fashion zou niet alleen het gevangenisnummer maar ook de naam van Nelson Mandela gebruiken. Voor dat laatste is geen toestemming verleend, meldt een woordvoerder van de Nelson Mandela Foundation aan modesite WWD.com:  “446/64 Fashion beweert ten onrechte dat het banden heeft met Nelson Mandela. Ze misleiden mensen in de mode-industrie doelbewust. De naam van Nelson Mandela dient niet te worden gebruikt voor welk commercieel product dan ook.”

De ophef ontstond door een bericht van het merk waarin het refereerde naar Nelson Mandela. Een persvoorlichter van het merk geeft aan dat het om een fout gaat en dat het modelabel nooit heeft gedaan alsof het banden heeft met de Nelson Mandela Foundation. “466/64 is een merk dat zich inzet voor verschillende humanitaire projecten en staat helemaal los van Mandela.”