TOP

Modefabriek beraadt zich: beurs cancellen of verzetten

De lockdown heeft ook Modefabriek op losse schroeven gezet. De beurs staat vooralsnog gepland op 23 en 24 januari 2022, maar CEO Caroline Krouwels houdt er ook rekening mee dat de beurs moet worden gecanceld of verzet. “Het is buitengewoon verdrietig, hopelijk zorgen de boostercampagne en lockdown voor het gewenste effect zodat we door kunnen gaan.”

Foto: Modefabriek

De verslagenheid is groot bij het team van Modefabriek. Nadat het kabinet zaterdag 18 december de lockdown afkondigde, die in elk geval tot 14 januari 2022 duurt, realiseerde de organisatie zich direct dat de modebeurs hiermee op losse schroeven is komen te staan. “Met de eerdere edities die we moesten verplaatsen, zagen we het van tevoren aankomen”, zegt CEO Caroline Krouwels. “Dit keer totaal niet. We zaten in een fantastisch rijdende trein en dan ineens klap je tegen een stalen deur aan. Dat geeft ravage. We hebben absoluut de behoefte om door te gaan, de branche ook, maar je voelt ook dat je niet aan een dood paard kan gaan trekken.”

Shock

De organisatie van de Nederlandse modebeurs zit al in een vergevorderd stadium: op de exposantenlijst staan ruim 325 deelnemers, de ticketverkoop is gestart, de bouw in gang gezet en de plattegrond getekend. De modebranche had duidelijk behoefte aan een live event, zegt Krouwels. “We voelden aan alles dat het een hele mooie beurs zou gaan worden met mooie merken, maar ook de exposanten zijn gaan nadenken over wat ze moeten doen. De een wil doorgaan, de ander twijfelt. Het is een enorme shock voor de hele branche, zeker voor de retailers die hun winkel hebben moeten sluiten in deze tijd van het jaar. Hoe verdrietig.”

Pas op de plaats

Krouwels en haar team staan continue in contact met hun klanten, terwijl  ze ondertussen zelf de tijd proberen te nemen om over verschillende scenario’s na te denken. “We moeten nu even pas op de plaats maken. Onze is intentie is om het over Kerst en Oud en Nieuw heen te tillen en dan kijken hoe begin januari de vlag erbij hangt en zien of het aantal besmettingen oploopt. Dan beslissen we of Modefabriek nog haalbaar is, of dat we het moeten verzetten of cancellen. Ik kan het helaas niet anders zeggen.” Ondertussen houdt ze hoop. “Nu zien we nog steeds dalende cijfers. Hopelijk zorgen de boostercampagne en lockdown voor het gewenste effect zodat we door kunnen gaan. Voor nu gaan we maar even in de ruststand, ons bezinnen.”