TOP

Mode in de muziek: de Dr. Martens zijn al jaren onmisbaar

Mode en muziek gaan hand in hand. Dankzij muziekstromingen en trendsettende artiesten zijn hele subculturen zijn ontstaan. Tegenwoordig is de Dr. Martens boot een bijna verplichte schoen in je collectie, maar de uit de Tweede Wereldoorlog stammende veterlaars loopt als een rode draad door de muziekgeschiedenis.

Halve eeuw

Alweer ruim een halve eeuw is hij onmisbaar, de Dr. Martens. Anno 2020 is hij vooral bij dames nog altijd vaste prik in combinatie met een skinny jeans, geruit plooirokje of legging. Maar in de jaren ’90 liepen ook veel mannen op de stevige schoenen met profielzool. Dat zou zomaar binnenkort weer terug kunnen komen, want inmiddels is wel bekend dat trends zich om de tien, twintig jaar herhalen.

Skinheads en punkers

Het ontstaan van de Dr. Martens gebeurde in de Tweede Wereldoorlog, toen een Duits legerarts een wat makkelijker zittende schoen ontwierp. Klaus Märtens was zijn naam. Werklui die veel kilometers moesten afleggen, zwoeren bij het oersterke schoeisel. Later, in de jaren ’60, ’70 en ’80 waren het de skinheads en punkers die de schoen als stijlkenmerk hanteerden, al dan niet met gekleurde veters. Ze combineerden de Dr. Martens met felgekleurde bretels, strakke, opgerolde spijkerbroeken en bomberjacks. Ze sprongen in het rond op de tonen van The Clash, Dead Kennedys, Ramones en ook bij ska-concerten zoals die van The Specials of Madness was de Dr. Martens geen werk-, maar een dansschoen.

Jaren ’90: Grunge

In de jaren ’90 waren het de bands uit Seattle die het rocklandschap overhoop haalden, hetgeen door de massa werd omarmd als ‘Grunge’. Voorbij was het met de geföhnde haren, de spandex broeken met de vaak besproken rol pepermunt erin: Grunge stond voor sjofelheid. Houthakkersblouses, kapotte jeans, vale T-shirts en natuurlijk de Dr. Martens. Het album Nevermind van Nirvana was de oerknal waarmee ook het modebeeld veranderde. In de video met het legendarische moment op Pinkpop, waar Pearl Jam-zanger Eddie Vedder vanaf een camerakraan het publiek in duikt, is te zien hoe de gitaristen hun effectenpedalen intrappen met hun trouwe Dr. Martens.

Wrecking Ball

Je kunt het modebeeld van toen niet vergelijken met dat van nu, omdat de invloed vanuit de muziek niet meer zo sterk is. Modetrends aan de hand van muzikale voorbeelden zijn niet meer zo nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld. Maar de invloeden van weleer blijven terugkomen. In de iconische clip van het nummer Wrecking Ball draagt Miley Cyrus zelfs bijna niks, maar houdt ze wel haar stoere Dr. Martens aan. Het muzieklandschap is door het ontstaan van het internet natuurlijk een beetje versplinterd, maar de Dr. Martens lijken zeker nóg een halve eeuw mee te kunnen.