TOP

Mode-illustrator Piet Paris wint Grand Seigneur

Piet Paris nam gisteravond tijdens de Amsterdam International Fashion Week de Grand Seigneur in ontvangst. De wereldwijd bekende mode-illustrator werd geprezen om zijn talloze kunstwerken, maar ook zijn inzet als artistiek leider van de Arnhem Mode Biënnale.

Een emotionele Piet Paris (Pieter ‘t Hoen) ontving de onderscheiding uit handen van Modint-voorzitter Alphons Schouten. De Grand Seigneur, één van de belangrijkste mode-onderscheidingen van Nederland, betekent veel voor de mode-illustrator. “Ik ben zeer vereerd. Deze onderscheiding brengt veel in me naar boven. Tekenen is mijn eerste levensbehoefte. Het is een belangrijk instrument om mijn liefde voor de mode te kunnen uiten, waar ik trouwens na al die jaren nog steeds niet genoeg van heb. Bij elke tekening wordt mijn fascinatie voor mode groter en ontdek ik steeds weer nieuwe dingen. Mijn tekentalent heb ik te danken aan mijn vader, aan wie ik de Grand Seigneur dan ook wil opdragen.”

Piet Paris is bekend geworden om zijn bijzondere mode-illustraties, herkenbaar aan de karakteristieke krachtige lijnen die in één oogopslag de betekenis weergeven. Zijn voorliefde voor modevormgeving heeft hij van jongs af aan ontwikkeld. Fashion shows in Parijs en Milaan waren grote inspiratiebronnen voor zijn werk. In 1988 studeert Pieter ‘t Hoen af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Desondanks is Pieter ‘t Hoen binnen meerdere facetten van het modevakgebied actief. Zo is hij medeoprichter van het Fashion Institute Arnhem, waar hij verschillende masterclasses in fashion-design verzorgt. Daarnaast geeft hij les in 3D-design aan verscheidene kunstacademies. 

Pieter ‘t Hoen illustreert voor kranten en magazines in zowel Nederland als Japan en Engeland. Zijn repertoire is wereldwijd bekend en wordt gepubliceerd in landen als; Duitsland, België, Frankrijk, Rusland en Amerika.

Zijn belangrijkste prestatie op het gebied van modepresentaties tot nu toe is zijn werk als artistiek leider van de Arnhem Mode Biënnale. Dat is een manifestatie die elke twee jaar de actuele stand van modevormgeving op international niveau laat zien. Zowel voor vakmensen als voor een breed publiek.