TOP

Mistral verbindt naam aan formule-1-catamaran

Het surfmerk Mistral is sinds kort kledingsponsor geworden van de bemanning van de 'Hydroptere', de Franse formule-1 onder de maxicatamarans.

Zeilen op deze ‘Maxicat’ is als het ware windsurfen in het groot maar dan veel sneller. De bemanning wordt tot het uiterste op de proef gesteld. Met deze sponsorovereenkomst laat mode- en sportmerk Mistral wederom zien dat het surfmerk staat voor passie en voor snelheid via water en wind.

In de verte lijkt de in de jaren negentig ontwikkelde Hydroptere op een gewone reuzencatamaran, maar schijn bedreigt. Dankzij een bijzonder ontwerp kan de Hydroptere zijn buitenste kielen optillen. Het doorklieven van golven maakt door deze ‘vleugels’ plaats voor het glijden over de golven.


Records

“De Hydroptere is half zeiljacht, half zweefvliegtuig” vertelt Alain Thebault, succesvol schipper van de Hydroptere. Het vaartuig van het Franse raceteam ondergaat voortdurend kleine wijzigingen om de snelheid verder op te stuwen. In 2007 werden twee records aangescherpt: over een afstand van 1 zeemijl vestigde de Hydroptere een record van 41,69 knopen (77,20 kilometer per uur), over de 500 meter 44,81 knopen (82,99 kilometer per uur).

Ado huisman, algemeen directeur Mistral International: “Wij zijn zeer blij met deze stap in de zeilwereld omdat Mistral naast het windsurfen, een volwaardige spelen wil worden in de watersport”.