TOP

‘Minder regels voor MKB’, cijfers Björn Borg in de lift en Clarks samenwerking met Daniëlle Cathari

Ondernemersorganisaties pleiten voor een drastische vermindering van verstikkende regels. Verder: Björn Borg laat een forse online groei zien, ontwerper Daniëlle Cathari neemt de bekende Wallabee van Clarks onder handen en een bekende trui van Prinses Diana gaat onder de hamer. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 21 augustus. 

Foto: Clarks Originals X Daniëlle Cathari

‘Minder regeldruk voor MKB’

Ondernemersorganisaties als MKB-Nederland en VNO-NCW willen een stevige aanpak van het volgende kabinet om de aanzwellende regeldruk voor ondernemers te stoppen. Keiharde afrekenbare reductiedoelstellingen zijn hierbij noodzakelijk. De organisaties laten via het ANP weten dat er alleen maar regels bijkomen, ook vanuit Brussel, maar dat er zelden wordt versoepeld. 

De ondernemersorganisaties reageren met deze stelling op de voortgangsrapportage regeldruk van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hier komt uit naar voren dat bijna een derde van de regels nauwelijks uitvoerbaar is voor ondernemers. In toenemende mate is extern advies nodig om aan de regelgeving te kunnen voldoen. De organisaties waarschuwen dat de kosten van regeldruk tot onaanvaardbare proporties groeien.

Last van verstikkende regels is volgens de organisaties nog steeds een van de vaakst gehoorde klachten van ondernemers. Het gaat hierbij onder meer om de loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte, de transitievergoeding en de vele arboregels. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk maakte in mei bekend dat de regeldrukkosten alleen al in 2022 met ruim 400 miljoen euro zijn gestegen. Onder het kabinet-Rutte III ging het in totaal om een toename van minstens vijf miljard euro. 

Clarks Originals maakt collectie met Daniëlle Cathari

De Nederlandse ontwerper Daniëlle Cathari heeft de bekende Wallabee-schoen van Clarks Originals in een nieuw jasje gestoken. Cathari, zelf liefhebber van de karakteristieke schoen, heeft het model voorzien van zeven kleuren. Variërend van opvallende tinten als paars, roze, felgroen en rood die combineren met Cathari’s persoonlijke garderobe, naast ingetogener bruin en donkerblauw. Als materiaal is glad en pluizig suède gebruikt. De lijn is onder andere verkrijgbaar via Clarks.eu en de site van Cathari. Eerder werkte de ontwerper met merken als Adidas, Woolrich en Retrosuperfuture. 

Resultaten Björn Borg in de lift

Björn Borg heeft in het eerste halfjaar – januari tot en met juni 2023 – de omzet zien toenemen met zes procent tot 388,2 miljoen euro. De verkopen via de eigen e-commerce-activiteiten plus die van e-tailers waren in deze periode goed voor een groei van zestien procent naar 145,5 miljoen euro. Met name de eigen online verkopen namen een sterke vlucht, met 36 procent. De operationele winst laat het afgelopen halfjaar eveneens een stijging zien, van veertien procent naar 34,5 miljoen euro. 

Ook in de tweedekwartaalcijfers – van april tot en met juni 2023 – laat het bedrijf een flinke stijging zien, voornamelijk op het gebied van online verkoop. “Bovenal maakt onze sportcollectie me ontzettend trots”, zegt CEO Henrik Bunge in een statement. “De ontwikkeling in onze eigen e-commerce is ongelofelijk. Niet alleen resulteerde dit in het tweede kwartaal met een groei van 98 procent, maar in de gehele periode van een halfjaar met een toename van honderd procent.” 

Bekende trui Prinses Diana onder de hamer

De veelbesproken trui van Prinses Diana, met witte schapen en één zwart schaap, gaat binnenkort onder de hamer. Dit meldt Fashionnetwork. De trui, afkomstig van het knitwearlabel Warm & Wonderful, is een van de topstukken tijdens een aanstaande Sotheby Fashion Icons-veiling bij veilinghuis Sotheby’s. Tussen 31 augustus en 14 september kan geboden worden op het item, dat eerder dit jaar werd gevonden op de zolder van een van de oprichters van het merk. Prinses Diana droeg de opvallende trui onder andere in 1981 tijdens een polowedstrijd van Prins Charles, een maand voor hun bruiloft. Nadat het kledingstuk bij de polsen was kapotgegaan werd de trui door het modebedrijf vervangen door een nieuwe. De prijs voor het veilingstuk wordt geraamd tussen 60 en 95.000 euro