TOP

Mijn shop is top: Belle XL

In deze bodyfashionrubriek gaat Textilia langs bijzondere lingeriewinkels. Want wat maakt hun shop zo top? Dit keer is de beurt aan Annet Stolte van lingeriespeciaalzaak Belle XL in Meppel.

In het begin was het toch wel stressen en een beetje spannend. Inmiddels ziet Annet Stolte háár Belle XL als niets minder dan een feestje. Stolte: “Ik ben begonnen in de bodyfashionbranche als filiaalhoudster bij Hunkemöller. Daar merkt ik dat er veel meer vraag was naar grote maten dan er aanbod was.” Naast het matige aanbod bij de grotere ketens vond ze het aantal speciaalzaken gespecialiseerd in XL-cupmaten ook al niet om over naar huis te schrijven. Er zat niets anders op dan zélf een lingeriezaak op te zetten.

Heftig
Belle XL bestaat nu ongeveer 2,5 jaar. De belangrijkste lingeriemerken zijn Marlies Dekkers, Prima Donna, Anita, Marie Jo, Freya en Syl Design. “Mijn assortiment begint bij een C cup, we verkopen geen A en B. De maten lopen op tot I met soms een uitschieter naar J of K,” aldus Stolte. Met 80 m2 verkoopruimte en maar twee parttimers in dienst, heeft ze haar handen vol. “Het is erg druk, maar daar ben ik natuurlijk alleen maar blij mee. Ik opende de shop de eerste dag van de recessie en ik heb het niet gemakkelijk gehad. Die beginperiode was best heftig. Het hielp mee dat ik de enige bodyshopwinkel ben voor een maatje meer in Meppel.”

Enorme toevoeging
Klanten komen van heinde en verre. Degenen die het net iets te ver vinden kunnen ook terecht op haar webshop. “Webshopklanten komen voornamelijk uit het westen. Het is een enorme toevoeging aan de ‘stenen’ winkel, ik kan werkelijk heel Nederland bedienen. Wat opvalt is dat ik veel grote cups met smalle omvang verkoop, vooral aan jonge meiden. Merken als Freya spelen daar goed op in.”

Heel gewoon
Een kleinere groep consumenten aanspreken én gelukkig maken is wat Annet Stolte zo gelukkig maakt als onderneemster. “De dankbaarheid als ik iemand met een lastige maat help is het allerleukste. Ik doe het echt samen met mijn parttimers, en die blijdschap geeft ons energie. Wat heel belangrijk is voor ons, is dat de klanten zich speciaal voelen. Niet speciaal omdat ze zo’n grote maat hebben, maar juist omdat ze in Belle XL ‘gewoon’ zijn. We behandelen een C-cup precies zo als een I-cup, met hetzelfde lingerie-aanbod om uit te kiezen.”

Positieve sfeer
De carrière bij Hunkemöller was een goede leerschool “Ik heb er veel ervaring opgedaan.” vertelt ze, “Maar ik ben blij dat ik nu 100% mijn eigen gang kan gaan. Misschien dat ik in de toekomst met de Belle XL-formule kan gaan franchisen. Voor nu wil ik vooral dat de winkel slaagt. Gezien de gastvrijheid, vrolijkheid en de positieve sfeer die er hangt, kan dat haast niet anders dan lukken.”

Meer informatie:
Belle XL
Woldstraat 13
7941 LE Meppel
tel. 0522 240670
www.belle-xl.nl 

 

Fotografie: Margriet Stegeman, www.margrietstegemanfotografie.nl