TOP

Michael Jackson: popster en stijl-icoon (1958-2009)

Het is bijna onmogelijk het nieuws niet te hebben gehoord: Michael Jackson is niet meer. Op donderdag 25 juni overleed hij aan een hartstilstand. Naast een succesvol zanger, danser en componist was The King of Pop voor hele generaties een stijl-icoon.

Op de vraag ‘Waar was jij toen je hoorde dat Michael Jackson was overleden?’ zullen na vandaag een hoop mensen antwoord kunnen geven. Met 750 miljoen verkochte platen, een carriere van meer dan 40 jaar en roemrucht privéleven was hij een absolute wereldster. Als lead-zanger van The Jackson Five was zijn bekendheid al enorm, maar na het verschijnen van zijn album Thriller was zijn naam voorgoed in ons collectieve geheugen gegrift.

Stijl-icoon
Het was niet alleen de muziek waar Wacko Jacko in uitblonk. Ook als stijl-icoon had hij grote invloed. Het rode leren jasje uit Thriller, de glitterhandschoenen en natuurlijk de beroemde witte sokken onder de iets te korte pijpen, die de door hem beroemd gemaakte ‘moonwalk’ nog eens extra accentueerden. Leren broeken met een hoop riempjes en gespen, de glanzende uniformen, de handschoenen. In de jaren negentig was daar het glibberige krulletjeshaar, de wifebeater en het ruimzittende witte overhemd, liefst gecombineerd met een ronkende en rokende windmachine. En natuurlijk de sjieke pakken plus hoed zoals je die in bijvoorbeeld de clip van Smooth Criminal ziet.

Michael Jackson is 50 jaar geworden.

Bekijk hieronder het optreden van Michael Jackson tijdens het 25-jarig jubileum van Motown in 1984, waar hij voor een uitzinnig publiek voor het eerst de moonwalk laat zien.