TOP

Helft meer winkels failliet in 2009

In 2009 gingen in Nederland 699 winkels failliet. Dat is de helft meer dan in 2008, blijkt uit de weinig rooskleurige cijfers van het Centraal Bureau Statistiek. Vooral bij kledingwinkels is de economische crisis voelbaar. Afgelopen jaar was de groei in faillissementen in kledingwinkels 63 procent.

Over heel 2009 gingen 139 kledingwinkels failliet, tegen 85 kledingwinkels een jaar ervoor. Daarnaast sloten 107 winkels voor ijzerwaren en gereedschap de deuren en 94 verkopers van meubels en huishoudelijke artikelen moesten noodgedwongen hun zaak sluiten.

Woon- en kledingwinkels
‘2009 viel ons voor de mode nog mee’, zegt Paul te Grotenhuis van CBW-Mitex, de brancheorganisatie voor woon- en kledingwinkels in Het Financieele Dagblad. Volgens Te Grotenhuis daalde de omzet met 3 procent. Bij woonwinkels daarentegen daalde de omzet met maar liefst 13 procent. Toch blijven winkeliers die kleding en woonartikelen verkopen optimistisch, volgens Te Grotenhuis. CBW-Mitex gaat voor 2010 uit van 5 procent minder omzet bij woonwinkels en een gelijkblijvende omzet in de modedetailhandel.

Consumentenvertrouwen
Er is nog geen sprake van breed herstel. Uit de Monitor Detailhandel over het vierde kwartaal blijkt dat de omzet in de detailhandel daalde met 4,6 procent.  Consumenten waren vooral terughoudend met het doen van grotere aankopen. Toch zagen de kledingzaken en drogisterijen de verkopen aan het einde van 2009 weer aantrekken.

Het jaar 2009 was een zwaar jaar voor de detailhandel. De omzetafnames in de detailhandel gingen gepaard met een grote toename in het aantal faillissementen. In het vierde kwartaal was er sprake van een toename van 23% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. De toename van failliete bedrijven kwam neer op bijna 50 procent. 

Over het hele jaar hebben Nederlandse winkels bijna 5 miljard minder omgezet dan een jaar ervoor.