TOP

Merken opgelet: mogelijke uitbreiding domeinnamen

De organisatie die het gebruik van de algemene extensies (.com, .biz, etc.) voor domeinnamen reguleert, denkt er over om dit gebruik van extensies juist vrij te geven. Hierdoor zouden ondernemingen en personen hun eigen specifieke extensie kunnen gaan gebruiken, zoals www.versace.versace of www.buy.burberry.

Dit voornemen heeft tot nu toe tot veel protesten van de experts geleid, omdat zij vrezen dat anderen dan de rechthebbende op een merk- en/of handelsnaam weer zullen gaan proberen om de meest lucratieve namen te registeren om deze later te kunnen verkopen.

Het registreren van dergelijke domeinnamen door anderen is echter slechts toegestaan indien de “registrant”, kort gezegd, een gerechtvaardigd belang heeft bij het gebruik van de domeinnaam. Hoewel door deze regel veel houders het gebruik van hun merk- of handelsnaam in domeinnamen kunnen beschermen, is dit niet altijd het geval. De Schotse meneer MacDonald heeft immers een gerechtvaardigd belang bij het registreren van een domeinnaam met zijn familienaam er in, bijvoorbeeld www.visit.macdonald. De onderneming MacDonald’s zal hier echter niet blij mee zijn.

Ondernemingen dienen dus scherp op te letten of zij hun merken en/of handelsnamen moeten gaan registreren, danwel beschermen. Als merk-/handelsnaamhouder heb je gelukkig altijd als eerste de kans om een domeinnaam aan te vragen (de Sunrise periode). Voorlopig is het echter nog niet zo ver en blijft het gebruik van domeinnamen beperkt to de huidige extensies. Besef echter wel dat de verkoop via internet een steeds grotere vlucht neemt en het belang van het beschermen van je merk-/handelsnaam in domeinnamen steeds groter wordt.