TOP

Massa-ontslag bij G-Star Nederland, leegstand winkels Brabant ‘zorgelijk’ en H&M steunt kledingarbeiders in Bangladesh

Als gevolg van een grote reorganisatie verliezen 150 mensen hun baan bij G-Star, het aantal sluitingen van winkels en de groeiende leegstand in Brabant zijn problematisch voor de provincie en H&M steunt vrouwelijke kledingarbeiders in Bangladesh. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 17 juli.

Massa-ontslag bij G-Star Nederland

Door een grote reorganisatie als gevolg van de coronacrisis, zijn 150 mensen hun baan kwijt bij G-Star in Nederland. Het gaat om banen op het hoofdkantoor in Amsterdam. “Om de structurele marktveranderingen het hoofd te kunnen bieden, hebben we een maand geleden een algehele reorganisatie in gang gezet”, aldus een woordvoerder in een telefonische reactie aan Textilia. “Eerst hebben we het initiatief genomen om onze winkelportefeuille in diverse regio’s te herzien. In deze tweede en laatste fase reorganiseren we daarom onze kantoren. We betreuren dat dit gepaard gaat met het verlies van 10% van ons wereldwijde personeelsbestand, waarvan 150 banen in Nederland.” G-Star verwacht de reorganisatie grotendeels in het derde kwartaal van 2020 af te ronden.

Lees hier de uitgebreide toelichting van G-Star

Rob Groenteman weg bij Aaiko

Rob Groenteman, mede-oprichter van Aaiko vertrekt bij het vrouwenmodemerk. Hij heeft zijn aandelen verkocht aan de andere oprichter Pauline Brakenhoff, die hiermee directeur-grootaandeelhouder wordt, meldt het persbericht. Brakenhoff en Groenteman stonden sinds de oprichting van Aaiko in 2006 samen aan het roer. Het merk heeft 250 verkooppunten in de Benelux.

‘Zorgelijk’ hoog aantal leegstaande winkels in Brabant

Afgelopen jaar verdwenen in de provincie Brabant 394 winkels. Dit is het hoogste aantal in vijftien jaar tijd, meldt de monitor ‘Feiten en cijfers Brabantse retail per 1 januari 2020’. Uit het rapport blijkt verder dat voor het eerst sinds jaren het aantal leegstaande winkelpanden in Brabant is toegenomen, met 9 procent naar 2.688.

De provincie noemt de situatie ‘zorgelijk’ aangezien de effecten van de coronacrisis nog niet zijn meegenomen in deze cijfers. De crisis zal voor nog meer sluitingen in de detailhandel zorgen, verwacht de provincie. Begin volgend jaar geeft Brabant een update van de retailcijfers, op basis van de tweede helft van 2020.

Omzet moederbedrijf Cartier bijna gehalveerd

Richemont, de op één na grootste groep van luxegoederen ter wereld, heeft gemeld dat de omzet in het eerste kwartaal van het boekjaar met 47% is gedaald in vergelijking met het eerste kwartaal van het voorgaande boekjaar. Uiteraard ligt de coronacrisis hieraan ten grondslag: economieën over de hele wereld waren grotendeels gesloten van begin april tot eind juni.

De omzetdaling betekent een gemiste omzet van meer dan € 1,7 miljard. Richemont is het moederbedrijf van onder andere horlogemerken Cartier, IWC als Piaget en de pennen van Montblanc.

H&M Foundation steunt vrouwelijke kledingarbeiders in Bangladesh

De H&M Foundation start een langetermijnproject om vrouwelijke kledingarbeiders in Bangladesh te ondersteunen, te beginnen met hun dringende behoeften in verband met COVID-19. Bangladesh is een van de belangrijkste productielanden voor de Zweeds keten.

Volgens het persbericht wordt 12 miljoen Zweedse kroon (1,3 miljoen USD) gedoneerd aan WaterAid, CARE en Save the Children om ongeveer 76.000 jonge vrouwen, hun families en gemeenschapsleden in Dhaka te voorzien van noodhulp en ook 1 miljoen mensen te bereiken met berichten over COVID-19 en hygiënerichtlijnen. Daarnaast gaat de stichting kijken naar bij- en nascholing, digitale geletterdheid en ondernemerschap in het land.

Beeld: G-Star