TOP

Mart Visser onderstreept ‘simplicity’ in de zomer van 2010

Dat couturier Mart Visser een breed publiek bedient, was duidelijk te merken in het Amsterdam Hilton op 6 maart: voor vrijwel elk stuk dat op de catwalk verscheen werd geapplaudisseerd.

Voor zijn haute couture-collectie zomer 2010 liet Mart Visser zich inspireren door de abstracte kunst van de in Amerika woonachtige Ier Sean Scully. Diens visie – ‘simplicity’ en het volgen van ritmes in bijvoorbeeld architectonische structuren en de natuur, waarbij de ene vorm leidt tot een andere – sluit perfect aan bij die van de couturier. Mart gebruikte vooral de kleuren uit de expositie Wall of Light: zwart, grijs, roest en oker.

Zomers zwart
De zomer van 2009, waarin de ovale vorm van de elips centraal stond, met veel wit en uitgesproken kleuren als paars en aqua, is dan ook snel vergeten zodra de haute couture voor zomer 2010 wordt gepresenteerd. Om te beginnen is er opvallend veel zwart. Lange smalle pantalons in koel linnen met lange gilets en hotpants met daarop (als compensatie voor de blote benen?) een blouse met lange vleermuismouwen. Simpel inderdaad. Mooi, supervrouwelijk zoals we van Mart gewend zijn. Maar… zwart! Gelukkig komt daar na de vijfde of zesde creatie verandering in.

Mat en glanzend
Dan maken de kleuren van Sean Scully hun entree. Verwerkt in brede streepdessins op zwart en wit. Maar vooral bij grijs, zowel mat als glanzend, doet het ingetogen palet van roest en oker het geweldig. Jurken zijn er strapless en met asymmetrische tops, vaak met een blote schouder en een lange mouw aan de andere kant, die extra de aandacht trekt door lelievorm of pof met veel volume – niet op de schouder, maar in de mouw zelf.

Strak gestreept
Op rokken – strak, hele en halve cirkels en ballonmodelletjes – zijn er elegante blousejasjes met opstaande kragen. Hoe strakker deze jasjes, hoe strakker ook het geometrische (zwart-wit) streepdessin. De stoffen (van satijn en chiffon tot zomersuedes en zacht leer) volgen het lichaam als een tweede huidje.

Sexy sarongs
Maar we mogen ook aan de zwier deze zomer. In lange transparante variaties op de sarong die niets aan de verbeelding overlaten. Opmerkelijk hierbij was een lange kaki-jurk met tie-dye effect. Het was niet storend, maar de kleur viel wel een beetje uit de toon. Dat gold ook voor de glamourous met gouden pailletten bestrooide tuniekjes.

De druppel
Van alle jurken die passeerden, was onze favoriet een taupekleurige van het dunste fluweel dat we ooit zagen, met pofmouwen en een subtiel decolleté in druppelvorm. Daaronder in dezelfde tint dé musthave sandaaltjes voor komende zomer, voorzien van de nodige studs.

Stilte voor de storm
Tegen het einde van de show werden de kleuren lichter en wapperden de shawls, bindceintuurs en slepen als wimpels in een zomers briesje. Even herkenden we het gevoel dat vorig jaar de boventoon voerde (‘as a summer breeze’), maar dit keer wakkerde het briesje aan tot een wervelwind met jurken waarin de hele collectie zo’n beetje werd samengevat en de topstukken in zwart en in wit: een kunstig gedrapeerde capejas in parachutemodel en de onvermijdelijke bruidsjurk. Zo theatraal als een koningsmantel. Verwacht Mart dit jaar een kroning?