TOP

Marijn Verschure over het stoppen van Wednesday Whiskey: ‘Voor nu is het even genoeg geweest’

Op donderdag 3 mei 2018 schrijft Marijn Verschure op Facebook dat hij stopt met zijn schoenenmerk Wednesday Whiskey. In een interview met Schoenvisie laat hij weten dat de stop er al langer aan zat te komen, maar dat dit niet definitief het einde van het merk hoeft te zijn. “In het begin verwijt je jezelf veel, maar als ik nu terugkijk, had ik weinig anders kunnen doen.”

Na meerdere jaren te hebben gewerkt bij Clarks, vindt Marijn Verschure het in 2013 tijd om voor zichzelf te beginnen.
Volgens Verschure bestond voor een bepaalde groep mannen de ultieme
schoen nog niet en met Wednesday Whiskey wilde hij daar verandering in
brengen. De eerste collectie ligt in de zomer van 2014 in de winkels en
bestaat uit louter mannenschoenen. In de zomer van 2016 wordt
ook een vrouwencollectie gelanceerd. Het merk blijft in de schijnwerpers door bijzondere samenwerkingen. Zo lanceert Wednesday Whiskey eind 2016 een schoen samen met kunstenaar Pablo Lücker en krijgt het label in 2015 een mini-expositie in het Nederlands Leder en Schoenen Museum. Nu, vier jaar later, stopt Verschure (tijdelijk) met het merk ‘door een samenloop van omstandigheden’.

Wednesday Whiskey333

Wat is er gebeurd?

“De problemen begonnen eind 2016 met late leveringen en dat heeft een domino-effect veroorzaakt. Dat kon ik op een gegeven moment niet meer strak trekken. Ik was alleen maar crisismanagement aan het plegen in plaats van het verder uitbouwen van het bedrijf. Ik heb uiteindelijk met verschillende (inter)nationale partijen nog over een overname gesproken, maar daar zijn we niet uit gekomen. Daarom heb ik afgelopen december besloten om ermee te stoppen.”

“Ik vind het enorm jammer. Door de reacties die ik nu uit de markt krijg, merk ik dat ik op de goede weg was. Qua merkbeleving stond Wednesday Whiskey als een huis, maar puur de invloeden van buitenaf – waar ik geen grip op had – hebben ervoor gezorgd dat Wednesday Whiskey als bedrijf niet meer rendabel was.”

Wat is er gebeurd met de late leveringen?

“Eind 2016 werd de wintercollectie pas in oktober, november, soms zelfs december in verschillende leveringen uitgeleverd. Dat is veel te laat. De vertraging had te maken met vernieuwingen aan een zool en daar wordt in Portugal dan alles op afgeschoven. Iedereen wijst naar elkaar en je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Als klein merk heb je te maken met de ‘wet van de grote getallen’; de aantallen van Wednesday Whiskey waren net te klein om goed druk uit te kunnen oefenen op de leverancier.”

“In het begin verwijt je jezelf veel, maar als ik nu terugkijk, had ik weinig anders kunnen doen. Ik had er gewoon geen grip meer op.”

Waarom heb je besloten om ermee te stoppen?

“Omdat er geen geld meer was om verantwoord en met vertrouwen nieuwe collecties te laten produceren. Ik heb vorig jaar besloten om alleen nog de standaard collectie die op voorraad ligt te verkopen. Met de laatste opheffingsuitverkoop van vrijdag 18 tot en met dinsdag 22 mei 2018, wil ik de laatste voorraden liquide maken om de laatste zaken goed af te ronden.”

Wat gaat er nu gebeuren?

“Helaas zit ik al een tijd in deze lastige situatie, maar ik ben nu het station van bedroefdheid en stress gepasseerd. Nu moet ik alles verder afronden en opzoek naar een mooie organisatie die gebruik kan maken van mijn kennis en ervaring. Ik ga niet zeggen dat Wednesday Whiskey helemaal weg is, maar voor nu is het even genoeg geweest. Het is een mooi merk dus als er iemand naar me toe komt die wil praten over een overname of een investering, dan sta ik daar altijd open voor.”