TOP

Marcel Boekhoorn koopt Hema, nieuwe afspraken met franchisers

Na investeringen in McGregor, Gaastra en Suitsupply gaat Marcel Boekhoorn een nieuw avontuur aan met Hema. Hij koopt het oer-Hollandse warenhuis voor een nog onbekend bedrag. Dat blijkt uit een persbericht dat (iets te vroeg) door Hema is verspreid. Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt met de franchisers van Hema.

Foto: Martin de Witte

Hema kondigt op 18 oktober in een persbericht aan dat Ramphastos Investments, de investeringsmaatschappij van ondernemer Marcel Boekhoorn, van plan is HEMA van Lion Capital over te nemen. ‘Met zijn nieuwe eigenaar kan Hema zich de komende jaren volledig concentreren op online groei, internationale expansie en verbetering van de winstgevendheid. Tegelijkertijd zijn er nieuwe afspraken gemaakt, waaronder over e-commerce, met de Vereniging van Aangesloten Bedrijven (VAB), de Hema-franchisenemers.’

Marcel Boekhoorn is geen onbekende in mode- en retailland. eerder was hij als investeerder verbonden aan McGregor, Gaastra en Suitsupply. 

Hema stond al een tijd in de verkoop

Warenhuis Hema stond al langer in de etalage van eigenaar Lion Capital. In mei wist de Telegraaf zeker dat Hema zo goed als zeker in Belgische handen zou komen. ‘De Brusselse investeerder Core Equity Holding is dicht bij een akkoord over de aankoop, bevestigen vier bronnen in de financiële sector en de retailbranche aan De Telegraaf. Volgens twee bronnen zou er al een mondeling akkoord op hoofdlijnen zijn. De anderen zeggen dat het nog wel een paar weken kan duren voor er een handtekening wordt gezet.’ Dat bleek uiteindelijk niet door te zijn gegaan.

Overeenkomst met franchisenemers

Hema meldt ook: ‘Met de franchisenemers zijn nieuwe afspraken gemaakt over de afwikkeling van e-commerce en andere zaken. HEMA en VAB realiseren zich dat productieve samenwerking de enige manier is om vooruitgang te boeken. Alle juridische procedures en beëindigingen van een franchisecontract zijn geannuleerd.’

Dat is goed nieuws, want Hema wilde eerder af van franchisers die ook bestuurslid zijn bij de franchisenemersvereniging Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB Hema). Het bedrijf verlengd de contracten met deze franchisenemers niet. Het ging om 24 winkels. Hema lag lange tijd overhoop met de franchisehouders, onder andere over de kosten rondom online verkopen. 

De franchisenemers hebben ongeveer 40 procent van alle Hema-winkels in Nederland in handen. In juni 2018 haakte de Belgische investeerder Core Quity Holdings af bij de ovename van Hema voor 1 miljard euro. Naar verluidt was de regeling van Hema met zijn franchisenemers over de online handel de reden om de onderhandelingen te staken. Die problemen zijn nu van de baan.

Bekijk hier de persconferentie via RTL Z, plus een reactie van retaildeskundige Cor Molenaar.