TOP

Mannenmodebeurs Pitti Uomo: dit zijn de trends

Op de Pitti Uomo in Florence is maar weinig merkbaar van de economische malaise. Modeondernemers komen nog steeds massaal naar de mannenmodebeurs, die gisteren 8 januari van start ging. Na een ronde over de beurs blijkt ook: merken durven te vernieuwen.

Het was de grote vraag van menig bezoeker voorafgaand aan de beurs: zou de economische depressie in Europa merkbaar zijn op de beurs? Het antwoord is nee. Na een rustige start op de eerste dag van de Pitti Uomo, stroomt het beurscomplex vandaag toch vol met bezoekers. Exposanten zijn enthousiast en melden al hogere bezoekersaantallen dan vorig winterseizoen 2012. Het zijn met name Japanners die dit keer massaal naar de Pitti Uomo in Florence togen. In hun uitgesproken kledingstijl – een korte broek met opgerolde broekspijpen en kleurige sokken – domineren ze het straatbeeld. Het lijkt wel alsof er deze editie minder Nederlandse bezoekers op de beurs aanwezig zijn. Diegenen die het dit jaar met een lager budget moeten doen, kiezen waarschijnlijk eerder voor de beurzen in Berlijn of de beurs op eigen bodem, Modefabriek.

Kleur
Er zijn vier belangrijke kleurgroepen voor herfst- en winterseizoen 2013-2014: bordeauxrood, diepgroen, donkerblauw en mosterdgeel. De laatste wordt niet meer alleen gebruikt als accentkleur voor accessoires, maar ook voor broeken. Bordeauxrood wordt veel gebruikt voor ribbroeken, zowel fijn als grof. Onderling worden de kleuren ook gecombineerd, als aparte vlakken bij doorgestikte jasjes of in ruit voor colbertjasjes.

Print en stoffen
Argyle, blokken en tartans: de ruit is booming business in Florence. Ruiten colbertjasjes en overhemden zijn, in bovengenoemde kleurencombinaties, dominant aanwezig. Inkooptip: de roodwit geblokte wollen jas. Vernieuwend zijn de jasjes waarvan de wol geborsteld of gekookt is, iets wat een pluizig effect oplevert. Opvallend is het gebruik van verschillende stoffen voor één kledingitem. Zo zijn wollen jassen soms voorzien van nylon stukken. 

Broeken en colberts
Broeken hebben nog steeds een smallere voetwijdte en chino’s blijven ook dit seizoen weer een moneymaker. Aandacht is er vooral voor de behandeling van de materialen, net als bij de colberts. Zo zijn katoenen broeken soms wel drie keer geverfd en vervolgens gewassen voor een vintage effect.

Hebben:
*Lange wollen jassen tot over de knie
* Ultralichte, doorgestikte jasjes van nylon gevuld met dons
* Chino’s in de trendkleuren rood, groen, blauw en geel
* Schoenen met gekleurde zolen
* Ongevoerde colbertjasjes

Naast trends zijn er veel interessante nieuwe merken gespot door mannenmoderedacteur Lideweij Bosman. Morgen geven we je een aantal tips. Wie niet kan wachten volgt haar live via Twitter, @Li_Textilia. Traditiegewijs brengen we in Textilia binnenkort een uitgebreid beeldverslag van de trends.